Ascultă Radio Antena Satelor Live

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic de coniac, 2 cepe, 500 g de roșii, 100 g de pâine veche, 1 cană de lapte, 750 g de coacăze roșii, 1 lingură de ulei de măsline, 400 g carne tocată, 1 lingură de nuci de pin, 1 pahar mare de vin alb, 200 g roșii cherry, 2 linguri de smântână dulce, sare și piper proaspăt măcinat.

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 23 Decembrie 2023, 10:38

Mod de preparare:
Așezați curcanul într-un vas. Stropiți coniacul peste tot curcanul și turnați puțin în interior. Se acoperă vasul cu folie de plastic și se lasă la marinat.
Se curăță și se taie ceapa. Se scot semințele de la roșii și se taie mărunt. Se înmoaie pâinea veche în lapte.
Sortați și clătiți coacăzele roșii: puneți deoparte câteva ciorchini și scoateți semințele de la restul.
Pregătiți umplutura
Se încălzește 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie și se sotează ceapa timp de 5 minute, amestecând constant. Când este aurie, adăugați carnea tocată. Se amestecă bine și se gătește încă 5 minute. Se adaugă pesmetul și roșiile și se condimentează cu sare și piper. Se gătește la foc mic până când umplutura capătă o consistență bună. Se toarnă într-un bol de salată și se adaugă coacăzele roșii fără semințe și nucile de pin.
Se preîncălzește cuptorul la 180°C (gaz 6). Umpleți curcanul. Acoperiți-l bine pentru ca umplutura să nu iasă. Înfășurați picioarele în folie de aluminiu pentru a le proteja.
Puneți vasul la cuptor timp de 2 ore. După 10 minute de gătire, turnați puțin vin alb în vas și ungeți curcanul. Continuați să stropiți regulat cu vin alb. Protejați partea de sus cu o folie de aluminiu imediat ce este aurie.
Înainte ca curcanul să fie gătit, clătiți și uscați roșiile cherry. Puneți-le în tigaie împreună cu coacăzele rezervate și prăjiți-le la foc mic timp de 5 minute. Se păstrează la cald.
Aranjați curcanul pe o farfurie de servit caldă. Înconjurați-l cu roșiile cherry și coacăzele roșii.
Deglați vasul de copt cu puțin coniac, adăugați 2 linguri de crème fraîche și potriviți condimentele. Se servește sosul alături.

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată