Ascultă Radio Antena Satelor Live

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori tratate gastronomice în toată legea.

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Foto: pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 22 Iunie 2023, 22:37

Chiar dacă n-am învăţat de-acasă, de la mama ori de la bunica, vreo reţetă de acest fel, probabil că măcar o dată în viaţă ne-am dorit să ştim prepara şi stăpâni vreun elixir al dragostei care să îl întoarcă pe cel iubit cu faţa către noi...

Cât de mult datorează dragostea mâncării? Să ne întoarcem chiar la începuturile lumii. De n-ar fi fost mărul cu pricina, Adam nu ar fi văzut frumuseţea goliciunii Evei şi, poate, şi astăzi ar fi fost singurii oameni, veşnicind în Raiul lui Dumnezeu. Până la urmă, păcatul primordial se confundă cu începuturile primelor tresăriri dinaintea Celuilalt. Gustând din Fructul Cunoaşterii, prin Cunoaştere, Adam şi Eva îşi pierd Inocenţa şi câştigă Iubirea.

O simplă trecere în revistă a alimentelor care sunt considerate euforizante, afrodiziace sau revigorante ­ unele dintre ele menţionate în miturile diferitelor popoare, altele cultivate de regine ori consemnate în cărţi de literatură pura ­ e surprinzătoare. Elena ­ până să fi ajuns în patul troianului Paris, culmea, tot datorită unui măr! ­ îi pregătea lui Menelaus băuturi excitante, din seminţe de mac. Asta ne-o spune Homer.

Melcii, stridiile şi alte fructe de mare trebuie să fie luate în seamă dacă vă gândiţi cumva să faceţi o astfel de listă. Laptele de măgăriţă, ouăle de nagâţ şi de potârniche, creierul de vânat, sângele de cocoş tânăr, petalele de hibiscus, frunzele de mentă şi praful de piper roşu sunt numai câteva dintre ingredientele pe care le întâlneşti în reţetele Antichităţii sau ale Evului Mediu. Condimentele de tot felul au, la rândul lor, rolul de a face picante şi reţetele, şi... dragostea.
Şi... să nu ne ducem totuşi prea departe ­ nici în timp, nici în spaţiu. Aici, “la noi în bătătură” (dacă pot să spun aşa), întâlnim cel puţin câteva cutume legate de mâncare, dragoste şi vigoare. Una dintre ele este aceea cu vinul roşu, care ­ se zice ­ te face să devii mai... “arzuliu”. Alta ar fi credinţa că o salată de ţelină crudă te poate ţine “în formă”. Ori că un ceai de mentă îţi poate fi de folos în situaţii delicate.

Nu bag mâna în foc că e aşa. Poate nu-s decât vorbe de clacă, la gura sobei. (Că încă-i iarnă şi şezătorile nu s-au terminat.)

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată