Ascultă Radio Antena Satelor Live

Despre bucătăria medievală germană

Mi-au atras atenţia nu demult două cărţi de bucate, publicate în condiţii grafice excelente, cu inserturi de imagini pe hârtie manuală (fapt ce justifică preţul destul de ridicat – dar calitatea şi unicitatea unui asemenea demers editorial merită plătite din plin): “Bucătăria medievală germană - Franconia” şi “Bucătăria medievală germană - Bavaria” (Editura Paideia).

Despre bucătăria medievală germană
Foto: pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 03 Iunie 2023, 23:46

Înainte de a răsfoi cărţile, pentru a vedea ce reţete inedite se ascund între filele lor, probabil că ar fi interesant de ştiut ce se înţelege prin “Franconia”, regiune neidentificabilă pe harta Europei de azi.
Franconia – aşa cum era ea cu şapte secole în urmă – este drept că nu mai există pe harta continentului. Teritoriul ei face parte azi din mai multe landuri germane moderne: Bavaria, Thuringia, Baden-Wurtenberg. Gastronomia Franconiei rămâne însă, definitiv, pe harta bucătăriilor medievale europene, datorită unui manuscris din secolul al XIV-lea – “Daz Buoch von guoter Spise” – al cărui titlu s-ar traduce: “Cartea bucatelor bune”. Este unul dintre cele mai importante texte culinare germanice, redactat cu mult înainte ca invenţia lui Gutenberg să permită multiplicarea rapidă a cărţilor, de aceea păstrându-se mai multe variante ale ei, realizate de copişti. Din sumarul cărţii mi-a reţinut atenţia reteta de… “Mâncare înţeleaptă” de creier, care nu e altceva decât creier fript, cu mirodenii, mere şi ouă. Merită degustată şi “Ştiuca umplută la cuptor” (a cărei reţetă, descoperind-o mi-a produs o plăcere nespusă căci sunt – şi e ştiut de prieteni acest lucru – o pasionată colecţionară de reţete... de ştiucă umplută). Mi-au mai plăcut “Pateurile cu somon” şi… “Tarta cu carne pe gustul păgânilor”, reţetă adusă de cruciaţi tocmai din Palestina.

Şi dacă tot am pomenit de invenţia lui Gutenberg, să sărim peste un secol şi, ajungând în veacul al XV-lea, să răsfoim - în Bavaria, de data aceasta – o carte de bucate tipărită cu ajutorul fabuloasei maşinării a întrepridului meşter neamţ.

Cea mai mare parte a cărţilor de bucate medievale reflectă o gastronomie nobiliară sau una monastică. Este şi cazul acestei bucătării bavareze, care, având acces rapid la “revoluţionarul” mecanism, se răspândeşte în spaţiul burghez. Din acest punct de vedere, putem spune că bucătăria bavareză este prima dintre gastronomiile medievale care beneficiază de tehnica tipăriturilor. Una dintre cele dintâi cărţi de gen tipărite – “Kuchenmeysterey” – în anul 1485, la Passau –, se regăseşte, într-o proporţie destul de mare, în volumul “Bucătărie medievală germană – Bavaria”. În acelaşi volum, editorul a selectat şi reţete din cartea de bucate a Inn-ului bavarez, “Inntalkochbuch”. Dintre reţete, reţinem unele cu adevărat neobişnuite: “Supa de coarne de cerb tânăr”, “Friptura împănată de peşte”, “Perele la frigare” şi “Gogoşile fiete în vin şi drese cu mirodenii”.

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic