Gilmindi / Pâine de casă cu nucă
Gilmindi este o pâine prajită de casă comună în Asia Centrală. Este un fel de mâncare care poate fi găsit (și) în sudul Kârgâzstanului și anume în regiunea Jallalabad. Preparatul este deosebit de popular în satul Arslan-Bob, care se află în lanțul muntos Chatkal și este înconjurat de o pădure de nuci sălbatici. Arslan-Bob este binecunoscut pentru fructele sale și pentru uleiul de nucă (folosit și în această rețetă). Deși pregătită din doar câteva ingrediente simple, această rețetă este foarte hrănitoare și bogată în proteine.
Articol de Simona Lazăr, 05 Martie 2023, 19:50
Ingrediente: 350 ml lapte rece, 2 linguri de zahăr, 2 linguri de făină și încă 120 g de făină, 1 linguriță de sare, 10 ml ulei de nucă, unt de arahide, 5-6 linguri nuci zdrobite (pentru presărat deasupra).
Mod de preparare: Faceți sosul, combinând laptele, zahărul și făina într-o cratiță, amestecând la foc mic până când aceasta se îngroașă. Combinați făina, sarea și apa rece, frământați pentru a obține un aluat. Formați mici discuri de aluat, pe care apoi le prăjiți în ulei de nucă, până se rumenesc pe ambele părți. Acoperiți cu unt de arahide, cu sos preparat după rețeta de mai sus și presărați nuci zdrobite.