Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor bucate tradiţionale, care va avea loc la Peştişani, pe 29 septembrie, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Foto: Pixabay.com

16 Septembrie 2024, 11:16

Potrivit sursei citate, vor participa la concurs atât bucătari din zona industriei ospitalităţii, cât şi gospodine iscusite din tot Gorjul, care vor vrea să se mândrească cu bucatele lor alese.
Pe lângă sarmale şi piftii, oaspeţii bucătari vor pregăti şi tocană de oaie, fasole cu afumătură, pomana porcului, friptură la proţap şi alte preparate tradiţionale româneşti.
'Duminică, 29 septembrie, începând cu ora 12,00, vă aşteptăm în Peştişani (zona Nucet), la cel mai important festival gastronomic al toamnei - Festivalul Sarmalelor şi Piftiilor 'In memoriam Radu Ciobanu'. Vom începe cu concursul gastronomic la care vor fi analizate, măsurate şi mai ales degustate cele mai bune sarmale şi piftii, pentru că aşa e obiceiul la Gorj - să se servească piftiile (răciturile) împreună cu sărmăluţele fierbinţi şi nu separat, ca în alte multe zone din ţară. Iată, dragi oaspeţi de pretutindeni, că veţi avea ocazia să cunoaşteţi astfel şi un obicei inedit din zona Gorjului', se menţionează în postare.
Pentru copii vor fi pregătite mai multe ateliere de creaţie, astfel încât imaginaţia lor să fie pusă la încercare.
De asemenea, la festival vor participa şi câţiva meşteri populari, iar spre seară va avea loc un program artistic special, cu folclor şi muzică uşoară.
Festivalul este organizat de Consiliul Judeţean Gorj, Primăria şi Consiliul Local Peştişani, Ansamblul Artistic Profesionist 'Doina Gorjului' şi Asociaţia 'Acasă la Brâncuşi', în parteneriat cu Liceul Tehnologic 'Constantin Brâncuşi' Peştişani şi Asociaţia 'Discover Peştişani'.

AGERPRES

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Gastronomie 10 Iunie 2024, 10:03

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi

Carot cake, lime pavlova, chipsuri de mămăligă cu sos birria, cozonac red şi prăjitura fantezie, frigărui de creveţi cu sos...

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte