Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor bucate tradiţionale, care va avea loc la Peştişani, pe 29 septembrie, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.
16 Septembrie 2024, 11:16
Potrivit sursei citate, vor participa la concurs atât bucătari din zona industriei ospitalităţii, cât şi gospodine iscusite din tot Gorjul, care vor vrea să se mândrească cu bucatele lor alese.
Pe lângă sarmale şi piftii, oaspeţii bucătari vor pregăti şi tocană de oaie, fasole cu afumătură, pomana porcului, friptură la proţap şi alte preparate tradiţionale româneşti.
'Duminică, 29 septembrie, începând cu ora 12,00, vă aşteptăm în Peştişani (zona Nucet), la cel mai important festival gastronomic al toamnei - Festivalul Sarmalelor şi Piftiilor 'In memoriam Radu Ciobanu'. Vom începe cu concursul gastronomic la care vor fi analizate, măsurate şi mai ales degustate cele mai bune sarmale şi piftii, pentru că aşa e obiceiul la Gorj - să se servească piftiile (răciturile) împreună cu sărmăluţele fierbinţi şi nu separat, ca în alte multe zone din ţară. Iată, dragi oaspeţi de pretutindeni, că veţi avea ocazia să cunoaşteţi astfel şi un obicei inedit din zona Gorjului', se menţionează în postare.
Pentru copii vor fi pregătite mai multe ateliere de creaţie, astfel încât imaginaţia lor să fie pusă la încercare.
De asemenea, la festival vor participa şi câţiva meşteri populari, iar spre seară va avea loc un program artistic special, cu folclor şi muzică uşoară.
Festivalul este organizat de Consiliul Judeţean Gorj, Primăria şi Consiliul Local Peştişani, Ansamblul Artistic Profesionist 'Doina Gorjului' şi Asociaţia 'Acasă la Brâncuşi', în parteneriat cu Liceul Tehnologic 'Constantin Brâncuşi' Peştişani şi Asociaţia 'Discover Peştişani'.
AGERPRES