Ascultă Radio Antena Satelor Live

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să gătiţi mai bine şi nu v-ar deranja să ştiţi cum se face acest lucru. În Istanbul, unde aromele sunt ca la ele acasă, având în vedere vecinătatea Bazarului Egiptean (de condimente), există o instituţie care împlineşte visele gurmande.

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Foto: pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 24 Iunie 2023, 22:28

Institutul Culinar şi-a deschis porţile în 2008 şi acum e în măsură să ofere şefilor bucătari şi pasionaţilor de lumea gastronomiei cunoştinţe de artă culinară. “Să mănânci alimente de bună calitate înseamnă să-ţi oferi o plăcere” – spune Bozdogan Hande, fondatoarea Institutului. “Dar a împărţi împreună cu alţii aceste plăceri e o fericire şi mai mare, de care ne putem bucura în această lume agitată.” De la deschiderea sa, Institutul asigură deprinderea tehnicilor de artă culinară în cadrul unui program complex, realizat împreună cu Istanbul Bilgi University şi cu Institutul similar din New York.

Haute Cuisine Ottomane
Turcia e pe punctul de a schimba ceva în domeniul gastronomiei, artă care câştigă tot mai mult respect în această ţară ca şi în lume. Hande Bozdogan şi-a terminat studiile la Institutul Culinar din New York, continuându-şi ucenicia în Marea Britanie, unde a observat o cerere din ce în ce mai mare de programe educaţionale în domeniul artei culinare. Absenţa unui astfel de program în Turcia, ţară bogată în tradiţii, reprezenta, evident, o prăpastie care trebuia umplută.

Iată cum defineşte Hande viziunea asupra acestui proiect: “În Turcia, turismul reprezintă o sursă majoră de venituri, dar nivelul serviciilor nu corespunde întotdeauna din punct de vedere calitativ. După părerea mea, în acest domeniu este nevoie de personal educat. Cred că bucătăria turcească e foarte bogată, dar nu reuşim să demonstrăm întotdeauna profunzimea ei. Mai ales în străinătate întâlnim frecvent restaurante turceşti de proastă calitate. Un local de învăţământ culinar ar trebui să joace un rol important în explorarea şi promovarea bucătăriei noastre. E linia de gândire care a inspirat înfiinţarea Institutului Culinar”.
Bucătăria turcească e cu siguranţă marea pasiune a patroanei Institutului. Iar cartea sa, “Savorile străzii. Turcia”, a fost scrisă după o cercetare de-a lungul regiunilor Turciei timp de doi ani, împreună cu un prieten fotograf.

Şefii bucătari care predau la Institutul Culinar sunt selecţionaţi cu multă atenţie; mulţi dintre ei au o educaţie internaţională în institute culinare eminente. Şcoala de bucătari din Istanbul propune trei programe: cursuri de şase luni pentru cei care vor să urmeze o carieră de chef de cuisine; un compartiment recreativ pentru cei care doresc să-şi îmbunătăţească nivelul de competenţe (mai ales în ce priveşte pregătirea bucatelor la cuptor); o şcoală de bucătari cu un program de două zile pe săptămână, timp de două luni, pentru persoanele care doresc să dobândească anumite competenţe de bază, dar care nu au timpul necesar pentru a frecventa cursurile zilnic.

Profesionişti şi amatori
Insitutul Culinar din Istanbul pregăteşte profesionişti, dar se adresează şi pasionaţilor. Anumite clase recreative urmăresc subiecte dominante, cum ar fi “tocăturile de carne”, “produsele de patiserie”, “mezes”, “legumele şi rădăcinile”. Sunt organizate, de asemenea, activităţi suplimentare, cum ar fi demonstraţii personalizate şi reuniuni, vizite la Institut ale unor chefi de cuisine recunoscuţi, călătorii culinare pentru lărgirea orizonturilor elevilor şi a clientelei.

Amplasarea într-o clădire magnifică, cu şapte etaje, din care patru dedicate bucătăriilor, în cartierul istoric Pera, reprezintă un real avantaj al institutului, care se mai poate lăuda cu o bibliotecă şi cu o fermă, în afara oraşului, care furnizează legume şi fructe de sezon.

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată