Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei gospodării. Mirela Mogîlă este administratorului unei astfel de afaceri de tip familial din comuna constănţeană Saligny.
15 Martie 2024, 10:11
În punctele gastronomice înfiinţate în gospodării, turiştii sunt îmbiaţi cu preparate culinare tradiţionale, care respectă reţetele moştenite din generaţie în generaţie, folosesc materie primă locală şi sunt pregătite în condiţii conforme de igienă. Mirela Mogîlă a împărtăşit cum s-a născut această idee, de a înfiinţa un punct gastronomic în comuna Saligny: "Cumva, de prin 2017, când am fost la Tulcea şi am văzut ce a făcut domnul Patzaichin acolo, chiar în oraşul Tulcea, şi lângă avea şi un fel de consignaţie cu produse româneşti, lucrate de ţăranul român, şi asta mi-a plăcut foarte mult. Acolo a fost primul moment. Şi în 2017 ne-am cumpărat o căsuţă, undeva la şapte km de Cernavodă, în comuna Saligny. De atunci, tot muncim. Din 2017, aşezăm acest punct gastronomic şi am considerat anul trecut că am ajuns la faza în care putem să funcţionăm". În privinţa actelor necesare pentru înfiinţarea acestui punct gastronomic local, administratorul a precizat că demersul a fost dificil: "Pentru că oamenii din jur nu au înţeles despre ce este vorba şi cum se pune problema. Am fost foarte mult susţinută de DSV, a fost prima instituţie la care am bătut la uşă." Masa de prânz poate fi asigurată pentru un număr de şase - opt persoane: "În punctul nostru gastronomic suntem doar doi, eu cu soţul meu, copiii nu locuiesc cu noi, şi atunci noi suntem cei care administrăm, noi muncim, noi facem mâncare, noi suntem ospătari. Mi-ar fi foarte greu să duc un număr foarte mare de oaspeţi, dar noi nici n-am plecat la modul de a face afaceri din asta. Noi am plecat la modul de a face pasiune şi de a crea poveşti. Şi atunci preferăm un număr foarte mic de oaspeţi, în care să creăm poveşti de viaţă şi să mâncăm sănătos". Preparatele cu care sunt întâmpinaţi cei care vizitează gospodăria şi specialitatea casei sunt diverse: "Specialitate casei este o ciorbă cu teiţel de casă şi tocăniţă cu ceapă şi cu carne de găină de curte. În meniu avem şi aperitiv, felul unu, felul doi, desert şi avem pâine de casă, avem turte, adică încercăm să fim cât se poate de simpli, naturali şi să punem gust."
RADOR