Ascultă Radio Antena Satelor Live

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei gospodării. Mirela Mogîlă este administratorului unei astfel de afaceri de tip familial din comuna constănţeană Saligny.

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Foto: Pixabay

15 Martie 2024, 10:11

În punctele gastronomice înfiinţate în gospodării, turiştii sunt îmbiaţi cu preparate culinare tradiţionale, care respectă reţetele moştenite din generaţie în generaţie, folosesc materie primă locală şi sunt pregătite în condiţii conforme de igienă. Mirela Mogîlă a împărtăşit cum s-a născut această idee, de a înfiinţa un punct gastronomic în comuna Saligny: "Cumva, de prin 2017, când am fost la Tulcea şi am văzut ce a făcut domnul Patzaichin acolo, chiar în oraşul Tulcea, şi lângă avea şi un fel de consignaţie cu produse româneşti, lucrate de ţăranul român, şi asta mi-a plăcut foarte mult. Acolo a fost primul moment. Şi în 2017 ne-am cumpărat o căsuţă, undeva la şapte km de Cernavodă, în comuna Saligny. De atunci, tot muncim. Din 2017, aşezăm acest punct gastronomic şi am considerat anul trecut că am ajuns la faza în care putem să funcţionăm". În privinţa actelor necesare pentru înfiinţarea acestui punct gastronomic local, administratorul a precizat că demersul a fost dificil: "Pentru că oamenii din jur nu au înţeles despre ce este vorba şi cum se pune problema. Am fost foarte mult susţinută de DSV, a fost prima instituţie la care am bătut la uşă." Masa de prânz poate fi asigurată pentru un număr de şase - opt persoane: "În punctul nostru gastronomic suntem doar doi, eu cu soţul meu, copiii nu locuiesc cu noi, şi atunci noi suntem cei care administrăm, noi muncim, noi facem mâncare, noi suntem ospătari. Mi-ar fi foarte greu să duc un număr foarte mare de oaspeţi, dar noi nici n-am plecat la modul de a face afaceri din asta. Noi am plecat la modul de a face pasiune şi de a crea poveşti. Şi atunci preferăm un număr foarte mic de oaspeţi, în care să creăm poveşti de viaţă şi să mâncăm sănătos". Preparatele cu care sunt întâmpinaţi cei care vizitează gospodăria şi specialitatea casei sunt diverse: "Specialitate casei este o ciorbă cu teiţel de casă şi tocăniţă cu ceapă şi cu carne de găină de curte. În meniu avem şi aperitiv, felul unu, felul doi, desert şi avem pâine de casă, avem turte, adică încercăm să fim cât se poate de simpli, naturali şi să punem gust."

RADOR

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată