Ascultă Radio Antena Satelor Live

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul sezonului semănatului orezului chiar în mijlocul teraselor cu orezării, în ziua de 30 septembrie. Această sărbătoare este cunoscută și sub numele de „Linapet” și are ca specific prepararea acestui fel de mâncare, pe care îl vor împărți cu prietenii, vecinii și familia.

Linapet/ Pachețele cu orez
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 22 Martie 2023, 07:18

Linapet este și un ritual de împărtășire și consolidare a legăturilor comunitare. Linapet, la început, se făcea cu orez și cu: melci, pești mici, crabi sau orice era disponibil în câmpurile de orez. Mai târziu, au apărut și variantele dulci ale preparatului.

Ingrediente: 2 kg orez (orez fiert, lipicios, măcinat cu blenderul), 500 g alune, prăjite și măcinate împreună cu 100 g zahăr, frunze de banane pentru învelit, 1 linguriță de sare, 500 g zahăr.

Mod de preparare: Puneți orezul măcinat, sarea și zahărul într-un castron mare. Amestecați bine. Adăugați puțin câte puțin apă fierbinte și amestecați până când orezul este umezit uniform. Adăugați alunele prăjite (măcinate în prealabil, împreună cu cantitatea de zahăr indicată). Pregătiți frunzele de banane prin ofilirea la foc și tăiați-le în bucăți pătrate de 25 cm. Luați un pătrat de frunze de banană, puneți o parte din amestecul de orez, acoperiți cu arahide măcinate și pliați frunza de banană pentru a împacheta. Continuați până ce umplutura de orez este bine învelită. Aranjați pachetele obținute într-un vas cu abur, pentru 25-30 de minute sau până considerați că s-au înmuiat bine.

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic