Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar

În veacul al X-lea, călătorul arab Fadlana consemna în notele sale de călătorie că bulgarii aveau pe masa lor tot felul de bucate delicioase - dintre care nu lipseau pâinea, laptele, carnea, ceapa (care se servea aproape la orice fel de mâncare) - şi băuturile tari (rachiuri).

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 04 Iunie 2023, 23:43

Ţarul bulgar însuşi l-a servit cu carne prăjită şi un fel de băutură obţinută din miere şi numită "sidgiu". La vremea aceea, Primul Ţarat Bulgar îmbrăţişase deja religia ortodoxă, reprezenta un ax politic european important şi lupta cu Bizanţul pentru supremaţia în Balcani (va câştiga Bizanţul, la 1018).
Nu mi-am propus să ţin însă o lecţie de istorie. Ci doar să consemnez vechimea unora dintre felurile de mâncare bulgăreşti, care folosesc şi astăzi aceleaşi ingrediente de bază consemnate de Fadlana.
Am ales pentru domniile voastre reţeta de "mlecnik" (sau mleşniţa), care se pregăteşte din foi de plăcintă (deci făină şi apă), unt, lapte, ouă şi zahăr (sau miere, pe vremea când Fadlana hălăduia prin Ţaratul Bulgar), asezonată cu fructe şi miere.

Reţeta:
Pentru a o prepara, ungeţi o tavă cu unt topit şi aşezaţi în ea jumătate de pachet de foi de plăcintă din comerţ (un pachet are 400 g) sau, mai bine, foi preparate în casă, din făină şi apă, întinse foarte subţiri cu merdeneaua, având grijă să ungeţi fiecare foaie cu unt topit. Cu un cuţit tăiaţi foile din tavă în pătrate sau alte figuri geometrice, după inspiraţie. Stropiţi cu mult unt deasupra şi introduceţi în cuptor. Coaceţi până când foile devin aurii. Lăsaţi foile să se răcească şi turnaţi deasupra o compoziţie obţinută din două-trei ouă, o cană cu lapte, două-trei linguri de zahăr (sau de miere) şi arome, după gust. Daţi din nou la cuptor şi coaceţi până când plăcinta prinde o crustă frumoasă, aurie. Curăţaţi două-trei mere, tăiaţi-le felii subţiri, stropiţi-le cu două-trei linguri de zeamă de lămâie, adăugaţi câteva nuci sfărâmate şi trei-patru linguri de miere şi serviţi această compoziţie împreună cu mlecinik. Plăcinta se mai poate servi cu lapte cald sau cu ceai, dar tradiţional este să se mănânce cu fructe şi miere.

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată