Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă dobrogeană".
30 Martie 2023, 19:20
Plăcinta dobrogeană este un produs de patiserie fabricat în regiunea Dobrogea din sud-estul României. Ea se prepară cu foi de aluat întinse şi umplute cu brânză telemea sărată, amestecată cu caş şi cu ouă. Foile de aluat umplute se rulează, se încreţesc şi se aranjează în formă de spirală în tăvi rotunde. Foile se întind şi se usucă până când devin foarte subţiri, translucide, elastice şi puţin lucioase, caracteristici pe care numai localnicii din regiunea respectivă le cunosc.
Caracterul specific al produsului "Plăcintă dobrogeană" se datorează modului de preparare şi îndemânării transmise de la o generaţie la alta de locuitorii din Dobrogea. Reputaţia produsului se datorează dovezilor istorice privind vechimea şi notorietatea sa, transmise prin izvoare orale culese şi transcrise în reviste şi în cărţi în vederea păstrării în timp pentru generaţiile viitoare.
Această nouă denumire va fi adăugată în lista celor 1 621 de produse agricole deja protejate. Lista tuturor indicaţiilor geografice protejate se găseşte în baza de date eAmbrosia.
Sursa: RADOR