Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Foto: pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 14 Iunie 2023, 23:39

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff – un preparat „clasic” al patiseriei franceze – îşi împleteşte povestea cu cea a războiului din Crimeea.
„Malakoff” vine de la numele unei fortăreţe din Sevastopol – „Malahov” era un mare turn de piatră din suburbia Kurabelnaia a acestui oraş.

În timpul războiului Crimeei (1853-1856), o mică localitate din apropierea Parisului – Petit-Vanves – a avut o contribuţie importantă la aprovizionarea trupelor franceze care luptau pe acel front. În 1855, când Sevastopolul a fost cucerit de trupele aliate franceze, engleze, irlandeze şi sarde, un afacerist din Petit-Vanves (cel care avea contractul de aprovizionare cu armata) a organizat o petrecere în turnul orăşelului de lângă Paris. Atunci, pentru a aminti de fortăreaţa Malahov, turnul din Petit-Vanves a fost botezat... Malakoff. În 1868, primarul oraşului francez a hotărât chiar rebotezarea întregului oraş, care de atunci începând se numeşte... Malakoff la Tour.

Cucerirea Sevastopolului avea să lase însă urme nu doar pe harta Franţei! Inspiraţi de forma turnului din Petit-Vanves (turnul Malakofff), creatorii de modă au inventant... malacovul, acea fustă largă susţinută de arcuri subţiri de oţel (mă rog, n-a fost chiar o invenţie pe de-a-ntregul, căci malacovul era doar o înnoire a mai vechii crinoline!). Patiserii francezi au creat la rândul lor o prăjitură, ca un omagiu adus luptătorilor de la Sevastopol.
Reţeta acestei prăjiturele, relativ simplă – după cum veţi vedea – am descoperit-o şi eu între cele 1501 de reţete din „Dictatura gastronomică” a lui Constantin Bacalbaşa, și v-o redau mai jos.

Reţeta:
„Amestecă 125 g de unt, 125 g de zahăr pisat, 3 albuşuri bătute spumă cu 250 g de pricomigdale muiate într-o apă zaharată caldă. Pune la loc răcoros până a doua zi. Când serveşti, toarnă peste prăjitură o cremă de vanilie, făcută din cele 3 gălbenuşuri.”
Se poate pune şi o simplă cremă de frişcă, decorată cu fulgi de migdale, fulgi de ciocolată su orice altă cremă. Importante sunt compoziţia de bază şi forma.

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată