Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sarmale cu praz – rețetă culeasă de Mircea Groza

Despre praz am citit în multe locuri. Am şi gătit mult cu praz, îl folosesc, în special, în preparatele bucătăriei Imperiului Roman. O să vă spun câte ceva despre această legumă, informaţii le-am găsit în „plaisir à cuisiner” „plăcerea de a găti”, un site francez care prezintă, pe scurt, o Istorie a prazului.

04 Octombrie 2018, 16:06

„Originea geografică a prazului este incertă …

Prazul, allium porrum, este o rudă apropiată usturoiului şi cepei. Asirienii, chinezii și egiptenii au mâncat și au iubit prazul. Evreii de asemenea: se spune că după fuga din Egipt au regretat trei lucruri, castraveții, pepenii … și prazul! Keops îşi recompensa războinicii cu praz prăjit.

Dar istoria acestei legume rămâne în special legată de împăratul Nero, care a fost supranumit „prazofag“. Acesta aprecia prazul şi folosea adevăratele calităţi ale lui pentru calmarea tusei, pentru îngrijirea corzilor vocale, folosea zilnic cantităţi mari de fiertură, zeamă de praz.

Prazul va avea, de asemenea, momentul său de glorie „războinic“, atunci când galezii au fost victorioşi într-o bătălie decisivă (împotriva saxonilor) în timpul căreia, pentru a se recunoaşte între ei, şi-au pus la coif câte un fir de praz Se pare că bătălia s-a desfăşurat într-un câmp de praz.

Din acel moment prazul a fost adoptat ca emblemă de Wales.

Prazul a fost deosebit de popular în Evul Mediu, atunci când producția de alimente era în criză. După o perioadă de ignorare, prazul a fost redescoperit de specialiştii noii bucătării”.

Poate că prazul poate fi catalogat ca emblemă şi pentru olteni. Este o mare diversitate de preparate în alimentaţia populară din Oltenia din care prazul este nelipsit. Ciorbe, mâncăruri cu carne sau mâncăruri de post, tocăniţe cu pui sau porc dar şi numai cu legume, praz cu măsline, cu ciuperci, peşte cu praz, piureuri, plăcinte dar chiar şi ştrudel cu praz şi multe, multe altele…

Dar azi vorbim despre…piroşte. Sau sarmale. Sunt chiar curios dacă oltenii au şi alte denumiri pentru vedeta noastră, sarmaua.

Aşadar,

SARMALE CU PRAZ

Trebuie să încercați această rețetă. Veți descoperi aroma inconfundabilă a prazului!

Avem nevoie de carne de porc, mai grasă. Eu am folosit ceafă, spată și cap de piept. Ne mai trebuie orez, ouă,roșii, ceapă verde, mărar verde, cimbru verde și, neapărat…praz.

Am tăiat prazul bucăți de 6-7 cm. Am scos interiorul și am lăsat 2-3 foi la exterior, au rezultat niște tuburi perfecte asemănătoare cu cannelloni.

Am tocat carnea mai mărișor, am adăugat sare, piper, mărarul, cimbrul și ceapa tăiate mărunt, orezul opărit, un ou și pastă de ardei făcută în casă.

Cu compoziția asta bine frământată am umplut tuburile de praz.

Citeste continuarea pe GASTROART

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată