Sătenii bistrițeni pregătesc de Crăciun numai bucate tradiționale
Mâncarea traditională pregătită în satele bistrițene de Crăciun are la bază carnea de porc. Înainte cu vreo două săptămâni de venirea Crăciunului, se sacrifică porcul îngrășat, iar din el se prepară bucatele specifice: cârnați, caltaboși, slănina afumată, tobă, jambon, gușă papricată.
20 Decembrie 2018, 08:50
De regulă, preparatele se afumă în afumătoare speciale la fum de rumeguș uscat de fag, insă mai demult, carnea de porc se afuma in podul casei, unde se făcea câte o ieșire din hornul casei special pentru a se afuma preparatele de carne.
Se puneau bucatele pe o rudă de lemn și se păstrau o iarnă întreagă în pod, desigur, temperaturile nu urcau peste zero grade doar înspre primăvară.
De Crăciun se prepară de regulă mâncăruri tradiționale specifice zonei , diferite feluri de preparate din carne de porc, sarmale cu varză murată și ciolan afumat, cozonaci de casă cu nucă și mac, piftii, friptură din carne puțin afumată de porc, ciorbă de perișoare, cârnați afumați fierți și rumeniți, brânzoici și cornulețe cu magiun de prune și mai nou, diferite prăjituri care au la baza produsele naturale: ouă de casă, lapte proaspăt, smântână, unt de casă, miere, nucă.
Desi colindătorii așteptați nu vor putea mânca tot ce li se va pune pe masă totul trebuie să fie cat mai gustos și mai arătos, căci gazda trebuie să- și impresioneze musafirii.
Acest aspect al mesei „cu de toate” are o semnificație clară, o sărbătoarea atât de mare precum Crăciunul, trebuie să-i găsească pe săteni cu belșug pe mese, cu bucurie în suflet și cu multă voie bună.
Nu lipsesc niciodată de pe mese diversele murături, gogosarii, castraveții murați, conopida, varza murată, dar nici salata de vinete, salata de boeuf, salata de sfeclă roșie, dar și tot felul de băuturi, de la vin până la țuica fiartă cu săcăre.
Sursa: Viorel Grosu