Alimente care te deprimă. Stai departe de ele!
Este normal să vă simțiți câteodată cu moralul mai scăzut, dar dacă acea stare de spirit scăzută persistă zi de zi, ar putea semnala deprimarea.
29 August 2018, 10:00
Vorbim despre un episod de tristețe sau apatie împreună cu alte simptome care durează cel puțin două săptămâni consecutive și sunt destul de grave pentru a întrerupe activitățile zilnice.
Un factor adesea uitat este hrana.
O serie de factori de stil de viață pot contribui la depresie, dar unul care este adesea trecut cu vederea este alimentația. Evenimentele stresante - și nici nu trebuie să fie mari, ci doar problemele cotidiene ale vieții - pentru ca nivelul cortizolului să crească.
Cortizolul provoacă poftele alimentare, iar la femei acele pofte tind să fie mai puternice pentru carbohidrați, în special alimente dulci. Uneori, când sunt deprimați, oamenii mănâncă pentru ai ajuta să facă față sau pentru a le face să se simtă mai bine.
Din păcate, alimentele se transformă într-un efect contrar.
Consumul de alimente nesănătoase când sunteți deprimat vă poate face să vă simțiți chiar mai rău. (PM)
Știați că există o legătură directă între dispoziția pe care o avem – toanele, stările, cu alte cuvinte – și alimentele pe care le mâncăm? Nu ne prea gândim la o asemenea legătură, însă ea există. Sunt ceea ce specialiștii numesc „mood foods” – mâncare de stare.
Acum sunt citite aceste articole
Ciorba de perisoare. Retete de colectie! Top 200 cele mai frumoase declaratii de dragosteCe inseamna cand visezi serpi. Sa te temi sau sa te bucuri
Da, mancarea influenteaza starea noastra de spirit, nu este nicio indoiala, din pricina proceselor ce se petrec in creier la nivel de celule si neurotransmitatori. Indiferent ca ne pricepem sau nu la aceste detalii, e important sa retinem care sunt starile generate de care alimente.
Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie
Legumele si fructele calmeaza
Mancarea care are un nivel glicemic scazut, (legumele, fructele, cerealele integrale), are un efect relaxant asupra starii noastre de spirit din cauza ca nu produce variatii prea mari asupra nivelului de zahar din sange si deci organismul nu secreta hormoni de stress.
Sucurile acidulate si bomboanele tulbura starea de bine
Zaharul continut in produsele din comert, cum ar fi bauturile carbogazoase, glazuri de prajituri, toate dulciurile rafinate, cauzeaza fluctuatii in dispozitiile noastre din pricina nivelului de zahar din sange pe care ele il dau peste cap.
Glicemia creste foarte mult apoi scade brusc si te lasa intr-o stare de iritare si nemultumire. Acest efect nociv poate fi cat de cat diminuat daca respectivele alimente nesanatoase sunt consumate in combinatie cu produse ce contin grasimi sau fibre.