Buruiana de la marginea drumului care ne vindecă de multe boli
Patlagina este una dintre cele mai puternice plante medicinale, nedrept numita de unii "buruiana". De sute de ani, patlagina a fost folosita ca un medicament natural, si motivele sunt multe.
21 August 2018, 12:42
Cei mai multi o asociem cu tusea, stiindu-se efectul sau antusiv, insa potentialul sau unic nutritiv te ajuta sa scapi de multe probleme de sanatate. Familia Plantago cuprinde aproximativ 200 de specii de plante erbacee, cunoscute sub numele generic de patlagina. Cresc pe toate continentele, in habitate diverse. La noi cresc in flora spontana de la campie pana la munte, iar cele mai cunoscute varietati sunt plantago major (patlagina lata denumita popular iarba-mare, limba-boului, limba-oii, placintica-vacii, frunze late) si plantago lanceolata (patlagina ingusta, cunoscuta si ca limba oii, limba broastei, limba sarpelui, minciuna). Iata cum folosesti patlagina ca medicament:
1. Ajuta digestia. Patlagina este benefica in caz de probleme digestive constante din cauza antibioticelor, alergiilor alimentare sau al consumului de organisme modificate genetic (OMG). Frunzele si semintele plantei ajuta la reducerea inflamatiei si repara mucoasa intestinala.
2. Pastreaza intestinele sanatoase. Semintele de patlagina sunt benefice in mentinerea unui tract digestiv curat, care actioneaza in mod similar semintelor de psyllium. Ele absorb toxinele si amelioreaza atat diareea cat si constipatia. De asemenea, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatii din Utrecht (Olanda), semintele de patlagina ingusta amelioreaza simptomele sindromului colonului iritabil cu pana la 90%, dupa o cura de trei luni. Mucilagiile pe care acestea le contin constituie un strat protector atat pe peretii stomacului, cat si la nivelul peretilor intestinali, generand astfel un efect calmant si actionand eficient impotriva proceselor inflamatorii gastro-intestinale. In plus, s-a observat ca mucilagiul generat de semintele de patlagina, a caror administrare presupunea inmuierea acestora in putina apa timp de aproximativ 2-3 ore inainte de administrarea efectiva, cate 5 grame dimineata si alte 5 grame dupa-amiaza, a generat un strat protector la nivel intestinal, pe intreaga durata a curei ce a fost efectuata.
Citeste continuarea AICI: