Cum să ne menţinem sănătatea ochilor
Anotimpul cald încă nu s-a încheiat și creează încă o serie de probleme pentru sănătatea ochilor. Aceştia devin mai vulnerabili atât la acţiunea nocivă a soarelui, cât mai ales din cauza nivelului crescut de poluare şi a prafului, care poate provoca infecţii, mâncărimi, iritaţii, senzaţii de arsură şi chiar conjunctivită.
07 Septembrie 2018, 10:01
Fie că mergeţi în parc, sau sunteţi pe plajă la mare ori la piscină, trebuie să ştiţi că şi ochii pot suferi arsuri, ca şi pielea. De aceea este important să le oferiţi protecţia necesară.
Razele de soare se împart în trei categorii - raze ultraviolete de tip A, B şi C – şi toate pot avea efect nociv asupra sănătăţii ochilor. Mai exact, pot cauza leziuni oculare permanente cum ar fi: cataracta, degenerescenţa maculară şi apariţia de excrescenţe gălbui în zona ochilor.
Este bine de ştiut că anumite medicamente (cum ar fi tetraciclina, spre exemplu) poate creşte sensibilitatea la razele UV. Prin urmare, la fel cum folosim cremele de plajă cu factor de protecţie, pentru a ne proteja pielea, trebuie să purtăm şi ochelari de soare care blochează 100% razele UV.
Majoritatea ochelarilor de soare au protecţie împotriva razelor UVB, dar foarte puţine lentile le blochează şi pe cele UVA. De aceea, o pereche de ochelari de soare ieftini fac mai mult rău ochilor.
Mai multe studii de specialitate au arătat că cei care stau în soare fără să se protejeze îşi cresc riscul de a dezvolta cataractă. Deci nu e de neglijat nici sfatul medicului, în alegerea ochelarilor.
Citeste continuarea AICI