De ce boli fugim, deşi nu se transmit de la om la om
Există unele boli care sunt contagioase şi bolnavii ar trebui să se ferească de contactul cu oamenii sănătoşi, pentru a nu-i îmbolnăvi şi pe ei.
28 Septembrie 2018, 08:50
Apare însă în populaţie o confuzie: de care boli trebuie să se ferească neluând contact cu cel suferind şi care maladii sunt bănuite că se răspândesc, dar, în realitate, nu se transmit de la om la om.
O boală contagioasă este tuberculoza, de aceea bolnavii sunt obligatoriu spitalizaţi circa două luni pentru a elimina riscul infectării celor din jur cu bacilul Koch.
TBC-ul se împrăştie prin tuse, prin salivă, prin tacâmuri şi pahare.
Apropo de tuse - privitor şi la TBC, dar şi la gripe sau guturaie -, nu este recomandabil să se apeleze la gestul de a pune mâna la gură când tuşeşti, mâna strânsă într-un fel de pumn ca un tub, nu opreşti virusurile, microbii, ci prin mâna ca un tub dirijezi aceşti agenţi patogeni spre interlocutor.
La fel cu strănutul, mâna strânsă ca un pumn neînchis dirijează microbii, virusurile tocmai spre cei din familie, spre colegi, spre cunoscuţi.
Este bine să se oprească răspândirea agenţilor din tuse sau strănut punând la gură sau la nas un şerveţel de hârtie. Nici batista nu e o soluţie, căci, tuşind sau strănutând în batistă, la o a doua utilizare a batistei pline cu agenţi patogeni, te autoinfectezi.
Află care este sfatul medicului. Citeste continuarea AICI