Istoria trandafirului, floarea răsărită din lacrimile Afroditei şi din sângele lui Adonis
“Un trandafir, oricum l-am fi numit, ar fi avut un parfum la fel de dulce”. Asa suna una dintre cele mai frumoase mentiuni despre trandafir, care se regaseste in opera lui Shakespeare, in Romeo si Julieta.
04 Septembrie 2018, 17:11
Inca de atunci, trandafirii, in special cei de culoare rosie, reprezinta unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale iubirii. Ba mai mult, acestia au o istorie fascinanta, pe care merita sa o afli!
Mitul creatiei: Afrodita si trandafirii
In cultura occidentala, semnificatia trandafirului rosu isi regaseste originea in mitologia greceasca. Se crede ca trandafirul rosu a fost creat de Zeita Iubirii, Afrodita. Legenda spune ca floarea ar fi rasarit din pamantul udat cu lacrimile Afroditei si de sangele iubitului sau, Adonis.
Cu toate acestea, exista si o alta interpretare a acestui mit. Potrivit unor istorici greci, Cupidon a aruncat, complet accidental, sagetile intr-o gradina de trandafiri, dupa ce ar fi fost intepat de o albina, motiv pentru care se spune ca au aparut si spinii pe tulpina acestei flori.
Mai tarziu, cand Aphoridita se plimba prin aceasta gradina, spinii i-au intepat piciorul, iar picaturile de sange au colorat in rosu petalele acestei flori.
Trandafirul in cultura Romei Antice
Conotatiile romantismului care ii sunt asociate acestei flori au fost adoptate imediat ce oamenii au inceput sa fie preocupati de cultura si de arta. Legenda trandafirului a fost marcata si de mitologia romana, unde zeita Venus i-a luat locul Afroditei. Romanii bogati foloseau petalele de trandafiri pentru a umple suprafata patului, astfel incat sa creeze un cadru confortabil, propice intalnirilor lor amoroase.
Desi, in acest context, trandafirul avea o simbolistica romantica, mai apoi acesta a devenit un fel de floare a secretului, dupa ce Cupidon i-a oferit-o Zeului Tacerii, Harpocrate, pentru a pastra taina afacerilor lui Venus.
Citeste continuarea pe KFETELE.RO
Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli