INCOME MAGAZINE. 100 de ani de experimente secrete pe oameni
In 1964, în cadrul unor exerciții militare organizate la Porton, în comitatul Wiltshire din Marea Britanie, la o azvârlitură de băț de Stonehenge, 16 soldați britanici au început să se comporte ciudat."Unii au iesit in camp deschis expunandu-se tirurilor inanicului, altii hraneau niste pasari imaginare sau se catarau in copaci precum maimutele", scrie El Pais.
06 Octombrie 2015, 06:37
Un raport secret ajungea la concluzia ca puscasii marini "devenisera incapabili sa indeplineasca vreun ordin". Nici comandantul, nici soldatii nu banuiau ca, anterior, li se administrase o doza de LSD. A fost numai unul dintre miile de experimente pe oameni efectuate de militarii britanici si americani in cadrul operatiunii de crearea a armelor chimice si bacteriologice.
In anii primului Razboi mondial, in Marea Britaie a fost creat un complex secret Porton-Down. Pe durata existentei lui, peste 20.000 de oameni au participat la diferite experimente de testare a gazelor otravitoare, a antraxului sau a virusilor de ciuma.
In cele mai multe cazuri, "cobaii", adica soldati, acceptau de bunavoie, fara insa sa stie la ce risc se supun.
Istoricul britanic Ulf Schmidt a relatat povestea "veteranilor de la Porton" in cartea sa "Secret Science: A Century of Poison Warfare and Human Experiments". Un rol central in lucrare il ocupa Porton-Down, precum si Edgewood Arsenal, infiintat de unitatea chimica a armatei americane in 1916. Exista insa informatii si despre activitati similare ale nemtilor.
Pentru ca nemtii au fost primii care au recurs la deloc onorabila colaborare dintre stiinta si razboi, scrie in continuare El Pais. La 22 aprilie 1915, in transeele de la Ypres, in Belgia, armata germana a imprastiat 160 de tone de clor, iar vantul a purtat norul otravit spre pozitiile francezilor si canadienilor.