INCOMEMAGAZINE.RO. De ce este important să mâncăm ziua?
Cercetătorii de la Strasbourg au descifrat mecanismele moleculare aflate la originea tulburărilor legate de un regim alimentar neregulat.
26 Ianuarie 2016, 06:55
Ceasurile noastre biologice sunt calate pe un ritm de 24 de ore, cu o perioada de activitate in timpul zilei si de repaos pe durata noptii. Ceasul central, sensibil la lumina, se afla in inima creierului. Rolul lui este esential: el regleaza anumite functii biologice, sincronizeaza alte ceasuri, numite periferice, si controleaza organele.
Se stie deja ca alimentatia in perioada de rapaos perturba buna functionare a organismului. Iar o echipa de la IGBMC din Strasbourg a aflat si de ce se intampla asa.
Pentru a intelege mai bine cum actioneaza ceasurile periferice, oamenii de stiinta au folosit soareci de laborator, supusi unui ritm alimentar decalat si au analizat consecintele biologice ale acestei schimbari.
Astfel, s-a observat o nepotrivire temporara intre aportului alimentar si necesarul energetic. Cand organismul nu primeste alimente cand are nevoie, el elibereaza acizi grasi in sange pentru a produce energie, dar care, unii dintre ei, reactioneaza in mod neadecvat.