JURNALUL.RO - Conopida - recomandată diabeticilor şi în prevenirea cancerului
Aceasta leguma cu gust dulceag, cu o valoare energetica moderata, dar care ne ofera un aport diversificat de vitamine si minerale, nu ar trebui ocolita in alimentatie.
05 Iunie 2015, 05:45
Conopida contine cantitati importante de vitamina C: 100 g ne furnizeaza aproximativ 60 g de vitamina. Astfel, o portie de 200 de grame de conopida gatita permite acoperirea aproape in totalitate a necesarului zilnic. Atentie! Vitamina C se distruge in apa, de aceea conopida nu trebuie fiarta multa vreme, ci mai degraba oparita sau gatita la cuptor.
In plus, aceasta leguma ne furnizeaza si vitamine din complexul B (B2, B3, B6), vitaminele K si E, minerale (potasiu, calciu, magneziu), oligoelemente (fier, zinc, fluor, seleniu, cupru, bor), precum si fibre, care se stie ca stimuleaza tranzitul intestinal. Ca majoritatea legumelor proaspete, conopida nu atenteaza la silueta noastra: 100 g ne ofera doar 24 de calorii.
Aliat de nadejde in prevenirea cancerului Asemenea altor legume din grupa cruciferelor (broccoli, varza, varza creata), conopida contine substante care pot ajuta la prevenirea cancerului. Numeroase studii au sustinut aceasta teorie si in trecut, insa abia in ultimul deceniu au reusit oamenii de stiinta sa inteleaga cum "actioneazai aceste substante: impiedicand unele enzime sa activeze agentii care cauzeaza cancerul si stimuland activitatea acelor enzime care distrug substantele carcinogene.
Este cunoscut faptul ca plantele crucifere au proprietati detoxifiante, datorita unor compusi precum glucosinolate si tiocianate, care stimuleaza ficatul sa neutralizeze potentialele substante toxice. Daca asemenea substante "relei nu sunt rapid eliminate din ficat, ele pot distruge membranele celulelor si moleculelor din organism, inclusiv ale moleculelor ADN.
Afla mai mult despre propietatiile nebanuite ale conopidei pe jurnalul.ro.