JURNALUL.RO - Iarna și răcelile: 5 mituri demontate
Deși calendaristic, am trecut de prima jumătate a iernii, temperaturile reci abia au început să își facă simțită prezența. Evident, acestea sunt însoțite de virusuri, alergeni și predispoziția de a ne îmbolnăvi mai ușor.
22 Ianuarie 2016, 05:52
Pentru a ține gripele și răcelile la distanța nu trebuie să luăm medicamente sau să ne închidem în casă, ci să apelăm la mici trucuri. Atenție însă, nu toate remediile populare sunt eficiente! Cele mai comune mituri despre sezonul rece și boli sunt demontate aici:
1. Aerul rece vă poate îmbolnăvi
Potrivit medicului Rachel C. Vreeman, celulele responsabile pentru combaterea infecțiilor devin de fapt mai puternice când ieșim în frig. „Algoritmul” este simplu: cu cât este mai mare pericolul cu care se confruntă corpul, cu atât organismul va lupta mai mult.
Potrivit Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite, virusurile care cauzează răceli se dezvolta mai rapid când temperaturile depășesc 30 de grade Celsius.
2. Pierdeți mai multă căldură prin cap
În urmă cu câteva decenii, un grup de voluntari a mers în Alaska pentru a testa această teorie. Subiecții au purtat echipamente de iarnă, dar nu și-au acoperit capetele, iar rezultatele studiului au fost acceptate de-a lungul anilor. De fapt, concluzia lor este falsă.
„Căldura se pierde prin orice porțiune a corpului care nu este acoperită corespunzător”, a afirmat dr. John Sharp, profesor la Universitatea Harvard.