JURNALUL.RO - Nucul - copacul care-ți dă sănătate
Nucul a fost introdus în vestul și nordul Europei aparent pe vremea romanilor, iar în cele două Americi în secolul 17. Țările în care nucul este cultivat intens sunt Franța, Serbia, Grecia, Bulgaria și Romania (în Europa), China (în Asia), California (în America de Nord) și Chile în America de Sud.
21 Mai 2015, 14:20
Recent, nucului s-a răspândit pe scară largă și în alte regiuni precum Noua Zeelandă și sud-estul Australiei. Forme sălbatice de nuc s-au păstrat în Caucaz, Armenia, estul Turciei, nordul Iranului, Tibet, Afganistan, Pakistan şi nordul Indiei.
Primele livezi cultivate de nuci au existat încă din Antichitate, mai întâi în China, Japonia şi India, de unde a ajuns apoi în Europa, cand au fost aduși de romani.
Din cauza cantităţii mari de iod degajat de frunzele nucului, sub umbra nucului „nici iarba nu creşte“, insectele şi dăunătoriiocolesc acest arbore, iar oamenii evită odihna la umbra prea răcoroasă a nucului.
Părțile cu propietăți curative ale nucului sunt frunzele tinere fără peţiol, florile mascule (mâţişori), fructele verzi, coaja fructelor la recoltare şi fructele uscate.
Frunzele tinere conţin: taninuri complexe, acizi organici (galic, elagic, cafeic, cumaric), un principiu amar (juglandină), oxinaftochinonă (juglonă, hidrojuglonă), inozitol, tirozină, clorofilă, pectine, ulei esenţial, vitamina C, iod legat organic, săruri minerale.
Afla mai mult despre subiect pe www.jurnalul.ro