JURNALUL.RO - Povestea nebună a PRINŢULUI PILOT care a transmis americanilor cel mai important mesaj al REGELUI MIHAI
Pilot talentat, bărbat şarmant şi cu un comportament de adevărat nobil, a fost singurul român care a participat la misiunile de noapte pe frontul de răsărit în anii '40.
28 Mai 2015, 10:10
Implicarea lui Bâzu Cantacuzino în război a fost un act voluntar, nefiind obligat să se înroleze. La momentul în care România intră în război, alături de Germania, Bâzu era şeful companiei aeriene civile LARES fiind trecut în rezervă. Însă firea, educaţia şi temperamentul nu l-au lăsat să stea deoparte.
Astfel se înrolează, în 1941, şi ajunge la Escadrila 53 Vânătoare de la Mamaia, unde îndeplineşte misiuni de recunoaştere şi luptă în Marea Azov, ruşii nereuşind niciodată să îl doboare. Avioanele folosite de escadrilă erau de provenienţă britanică de tip Hurricane. Cât a fost înrolat a împărţit acelaşi regim de viaţă cu camarazii din escadrilă în pofida originii sale nobile.
Bâzu, fiul lui Mihai Cantacuzino şi a Marucăi Cantacuzino se naşte în noiembrie 1905. A făcut şcoala în Bucureşti. În 1933 face cursurile de pilotaj la Şcoala de Pilotaj Mircea Cantacuzino unde îl are instructor pe Constantin Coty Abeles. Obţine brevetele de pilot de gradul 1 şi 2.
Fire pasională şi energică, un sportiv desăvârşit, participă la mai multe competiţii de acrobaţie aviatică devenind un as în zborul la mică înălţime, lucru care îl va ajuta în misiunile de recunoaştere şi atac din timpul războiului. În 1935 face cursurile de acrobaţie aviatică iar în anul 1939 devine campion naţional.
Probabil că a practicat cam toate sporturile la modă şi a excelat în fiecare din ele. Evident că femeile roiau în jurul lui, fie ca erau de origine nobilă sau nu. Bârfa târgului din vremea respectivă spunea că avea o agendă cu nume de femei organizată în ordine alfabetică.
A practicat, bobul, motociclismul, înotul, tenisul şi hocheiul. A fost căpitanul echipei naţionale de hochei şi datorită lui au România a participat la 3 campionate mondiale, el suportând şi cheltuielile legate de echipamente.
Compania LARES îi cere lui Bâzu să se întoarcă fiindcă firma avea nevoie de experinţa sa. El acceptă în pofida faptului că ar fi vrut să rămână să lupte în continuare.
Aşa cum trăia, aventuros şi pe repede înainte, aşa s-au desfăşurat şi căsătoriile sale.................
Citește reportaju integral și vezi galeria de fotografii pe JURNALUL.RO