JURNALUL.RO. Vacanță cu miros de fân
Frumusețea peisajelor rurale, liniștea locurilor, mâncarea, obiceiurile și tradițiile fiecărei zone în parte, toate construiesc tabloul satului românesc. Un tablou unic în acest colț de lume, un tablou tot mai apreciat de străini și prea puțin valorificat de noi, românii. Un astfel de loc îl găsim în localitatea Șirnea din județul Brașov.
07 Mai 2015, 06:10
La câțiva kilometri de Brașov, pe DN 73, pe drum de țară, se ajunge la Șirnea, primul sat turistic românesc. În anul 1973, Șirnea a primit acest statut, iar de atunci tot adună impresiile celor care vin să admire unicitatea lui.
„Această poveste începe din anii ’60 și a fost concretizată de Nicolae Frunteș. Unicitatea acestui demers se păstrează în Muzeul Sătesc, o comoară de spiritualitate locală”, ne-a povestit profesorul Radu Frunteș, fiul lui Nicolae Frunteș, care duce mai departe demersul început de tatăl său în satul de la poalele Pietrei Craiului. Muzeul este precum un cufăr plin de tradiții și meșteșuguri de-ale locului și adăpostește câteva piese unice, cum ar fi o carte de rugăciuni care datează din anii 1700, un abecedar de la 1932, dar şi tăbliţele pe care scriau elevii.
Obiceiuri străvechi
Veche așezare de păstori, Șirnea îi oferă turistului o vedere splendidă spre munții Piatra Craiului și Bucegi. De altfel, de aici pornește și un traseu montan spre creasta Pietrei Craiului. Micul sat are propria pârtie de schi, funcțională ce-i drept, tot datorită profe-sorului Frunteș, care o întreține din banii proprii. În sezonul cald însă, la Șirnea, evenimentele se țin lanț. Zilele Olimpice sunt o serie de manifestări care nu trebuie ratate. Se organizează în fiecare an pe 22 și 23 iunie. Este deja o tradiție de peste 33 de ani, iar la Șirnea chiar există flacăra olimpică de la competiţia din München din 1972. .....................