KFETELE.RO - Dependenţa de internet. Uite cum se manifestă și ce consecinţe poate avea!
Cu siguranta ca nu va puteti imagina societatea functionand astazi fara accesul la Internet, insa, cateodata, ce este prea mult strica. De cele mai multe ori ne trezim cu telefonul in mana, accesand retelele sociale sau cautand ceva pe Internet. 10 minute se transforma in ore si ore pe care le pierdem in realitatea virtuala numita Internet.
22 August 2015, 21:00
De cand avem acces la Internet, comertul, lectura, cursurile universitare si comunicarea au devenit extrem de simplu de accesat, doar cu un click.
Acest fenomen global are implicatii nu doar pozitive, ci si negative deoarece utilizarea necontrolata sau in exces poate fi considerata patologica. Medicul psihiatru Madalina Sirbu, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”, ne vorbeste despre implicatiile dependentei de Internet: „Aceasta dependenta poate avea un impact asupra performantelor socio-profesionale ale individului, asupra relatiilor familiale, dar si asupra sanatatii, atat fizica, cat si psihica. Dependenta de Internet poate fi definita ca o pierdere compulsiva a controlului impulsurilor legate de utilizarea Internetului (jocuri online, retele sociale, sesiuni-maraton de navigare pe Internet) care implica, in principal, dependenta psihologica de Internet, iar simptomele sunt comparabile cu ale altor comportamente adictive, cel mai apropiat fiind jocul de noroc patologic.
Majoritatea studiilor arata ca exista o corelatie intre varsta si dependenta de Internet. Adolescentii si adultii tineri sunt cei mai predispusi sa devina dependenti. Prof. dr. Ulete explica de unde vine aceasta inclinatie a adolescentilor: „Cu precadere aceasta adictie apare la preadolescenti si adolescenti deoarece comunicarea face-to-face s-a mutat pe on-line. Calculatorul sau jocurile pe calculator stimuleaza simturile mult mai mult decat o carte. Adolescentii pot comunica tot ce vor on-line mult mai usor, deoarece in cazul comunicarii face-to-face apare bariera emotiilor. Acestia pot prezenta adesea un limbaj cu o conotatie sexuala si prefera Internetul, pentru ca, tatonand terenul pentru o posibila relatie, primesc un feedback instant. Se depasesc, astfel, mult mai usor limitele.” „In randul tinerilor se observa o tendinta de crestere a comunicarii on-line in detrimentul comunicarii directe, care, in timp, duce la sedentarism, la scaderea capacitatii de adaptare la situatii din viata reala, depersonalizarea individului si aparitia unor probleme majore de comunicare.”, completeaza Madalina Sirbu.
Fata de adolescenti, persoanele de varsta a II-a si a III-a acceseaza Internetul, cu precadere, in scop informational si pentru un timp mai scurt.
Cum stim daca suferim de aceasta boala - „Simptomele dependentei de Internet se recunosc in momentul in care o persoana se simte mai bine cu prietenii din sfera virtuala, cand verificarea mailurilor devine o obsesie, cand ajunge sa se identifice cu personajul virtual, cand rolul social este inlocuit de masca virtuala, cand incepe sa-si neglijeze familia, jobul, alimentatia, sanatatea, somnul. Se simt bine cand se conecteaza, sunt anxiosi si nervosi cand se deconecteaza, navigheaza pentru a scapa de temeri, pierd notiunea timpului, incearca sa reduca, fara sa reuseasca, consumul de pagini web.