Cluj vs București – Clujul punctează la calitatea vieții, servicii medicale, transport
Clujul este principalul competitor al Capitalei prin standardele de viață ridicate, calitatea vieții, rata șomajului scăzută, creșterea numărului de salariați.
11 Decembrie 2018, 17:46
Orașul dezvoltă o strategie de stimulare a economiei prin parteneriate cu universități, bazate pe inovare, tehnologizare, cercetare, IT.
EY a realizat o analiză comparativă a două dintre cele mai mari orașe ale țării, București și Cluj-Napoca.
Analiza își propune să identifice principalele diferențe și ritmul de dezvoltare al fiecăruia din punct de vedere demografic, educațional, economic, cultural și turistic. În același timp, să ofere o perspectivă utilă atât locuitorilor, cât și celor care intenționează să deschidă o afacere într-unul dintre orașele menționate.
Bucureștiul este orașul cu cel mai mare număr de locuitori, cel mai important centru industrial și comercial din țară. Conform Oxford Economics, în 2017, a fost unul dintre cele mai performante orașe, cu o creștere economică mai mare decât media europeană. Acest lucru se datorează în mare măsură sectorului de servicii care este tot mai important pentru capitală, cu o pondere de 23% din PIB în 2017.
Cluj-Napoca este însă pe locul 29 într-un clasament care măsoară calitatea vieții în 72 de orașe din Europa, situându-se cu 26 de locuri mai sus decât Bucureștiul.
Clujul punctează mai bine decât capitala nu numai în privința calității vieții, ci și a siguranței, facilităților medicale, a serviciilor de transport și a gestionării ambuteiajelor în trafic, potrivit datelor de la centrul Numbeo. Costul chiriilor în raport cu veniturile ridică o problemă în orașul transilvănean, fiind cu aproape două puncte mai mare decât în București (12,6 vs.11).
Comparația între București și Cluj-Napoca aduce în atenție informații relevante mediului economic. Atât pentru cei care se gândesc să își deschidă o afacere pe cont propriu sau poate la alegerea unui loc în care să își dezvolte o carieră.
Concluziile cercetării realizate de EY România arată următoarele: Creșterea populației are loc într-un ritm mai stabil în Cluj față de București.
Populația capitalei a scăzut în ultimii ani 5 ani analizați (2013-2017) cu aproximativ 55.000 locuitori (0,7%). Pe de altă parte, numărul locuitorilor din orașul Cluj-Napoca a crescut în acest timp cu aproximativ 2 procente.
Bucureștiul importă capital uman prin atragerea celui mai mare număr de imigranți comparativ cu alte orașe. Clujul înregistrează o mică pierdere la acest capitol. Creșterea numărului de locuitori din Cluj în ultimii 5 ani se bazează în special pe sporul natural pozitiv. Comparativ, sporul natural negativ înregistrat în București are ca efect scăderea populației capitalei.
Ambele orașe au un flux constant de studenți. Bucureștiul, cu un număr de peste 30 de universități, are cei mai mulți absolvenți, cu potențial ulterior de încadrare pe piața muncii.
În Cluj, procentul salariaților din totalul populației este mai mare față de București (50% vs. 43%), chiar și în domeniul IT. Orașul transilvănean rămâne lider ca număr de angajați din domeniu, raportat la populație (1,9 % vs. 1,4%).
În cei 5 ani de referință, rata șomajului la nivel de localitate este mai mare în municipiul București, menținându-se astfel pe toată perioada analizată (1,3 în 2017), comparativ cu cea din Cluj-Napoca (0,7 în 2017).
Cel mai mare preț al chiriei locuințelor se înregistrează în Cluj-Napoca, cu aproximativ 3% mai mare decât în București.
Tot în Cluj, se observă un cost cu până la 20% mai mare pentru un metru pătrat cumpărat al locuințelor aflate la periferia orașului. Bucureștiul este însă mai scump în ceea ce privește utilitățile (apă, electricitate), cu +3%, dar și în privința meselor în oraș la restaurant – cu până la 20%.
Cu un număr de locuințe de 6 ori mai mare decât în Cluj (850.000 vs. 142.000) datorate întinderii mai mari, Capitala este codașă în ceea ce privește suprafața locuibilă. Casele bucureștenilor sunt în medie mai mici cu aproximativ 4 metri pătrați. Și când vine vorba de spațiul verde, clujenii se bucură de mai mult, cu 4 metri pătrați în plus pe cap de locuitor (21,4 m^2 în București vs. 25,3 m^2 în Cluj Napoca).
Citeste continuarea pe CLUJMANIFEST