Decizie istorică: Euro, înghețat la data în care ai luat creditul
Una dintre instituţiile bancare care acordă credite de nevoi personale populaţiei, în moneda euro, a fost obligată, printr-o decizie definitivă a Tribunalului Specializat Cluj, să restituie unui client toate sumele de bani încasate în plus, ca urmare a plăţii ratelor lunare, mai mari decât valoarea cursului de schimb euro-leu din ziua încheierii contractului.
23 Noiembrie 2018, 11:09
Decizia, pronunţată în luna mai, dar motivată recent, este una istorică şi va servi, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, drept precedent pentru toate litigiile din instanţe, având ca obiect denunţarea clauzelor abuzive de risc valutar impuse de bănci clienţilor.
Asta, cu condiţia ca precedentul de la Tribunalul Cluj să fie cunoscut de cât mai multă lume.
Instanţa a stabilit, astfel, definitiv, că această clauză de risc valutar, care se referă la asumarea de către debitor a riscului deprecierii monedei naţionale în raport cu valuta euro, este abuzivă şi lovită de nulitate absolută.
În speţa judecată la Cluj, instanţa a obligat banca să perceapă ratele lunare ale creditului la valoarea de 3.72 de lei pentru un euro, conform cursului de schimb din martie 2008, când a fost încheiat contractul.
Citeste articolul pe larg AICI