SFATUL PARINTILOR. 7 beneficii ale stresului
Mulți oameni cred că stresul este cea mai mare problemă din viața lor. Există numeroase studii care au legat stresul de acumularea kilogramelor în plus, atacuri de cord, pierderea părului, etc. Oamenii de știință încearcă să găsească soluții la combaterea stresului. S-a încercat chiar găsirea unui vaccin care să protejeze creierul de efectele stresului.
10 Februarie 2015, 10:14
În același timp însă, sunt și cercetări care susțin că stresul, de fapt, este bun pentru tine.
„Stresul este un lucru sănătos pentru că îți oferă energia de care ai nevoie să supraviețuiești. Fără el, oamenii n-ar avea sufiecientă energie pentru acțiunile lor”, susține medicul Jacob Teitelbaum.
Consideră adrenalina că pe un mijloc care te întărește fizic și emoțional pentru a ieși din situațiile stresante. Sentimentele de anxietate declanșează reacția de luptă sau fugi care eliberează cortizolul și andrenalina pentru un plus de energie. Astfel vei putea acționa atunci când ai nevoie (spre exemplu să alergi din fața unei mașini care este pe cale să te lovească) sau îți vei îmbunătăți sistemul imunitar.
„Atunci când stresul este în exces și durează pentru perioade lungi de timp, când corpul nu-l eliberează printr-o activitate fizică intensă sau printr-o reacție emoțională, abia atunci devine nesanatos”, susține Teitelbaum. Prea mult stres este periculos pentru minte și corp.
1. Te ajută să eviți răceala
Dacă este stresat de faptul că se apropie deadline-ul și încă nu ți-ai atins obiectivul, corpul tău va munci mai mult pentru a te menține sănătos. Motivul este simplu: puțin stres face că sistemul imunitar să te îmbunătățească ceea ce înseamnă că va luptă mai bine cu bacteriile și virușii. Corpul eliberează cortizol, un anti-inflamator, că reacție la stresul fizic și emoțional, și astfel nivelul tău energetic crește, iar organismul devine mai rezistent la infecții. Însă, când nivelul de stres este ridicat pentru o perioadă prea lungă de timp, corpul nu mai eliberează adrenalină și se poate îmbolnăvi ușor.
2. Poate acceleră recuperarea
Să ajungi la cuțit este stresant. Însă stresul pe termen scurt datorită operației poate lucra în favoarea ta ajutând oraganismul să se vindece mai repede. „Schimbarile biologice care au loc în timpul unei perioade scurte de stres sunt modalitatea creierului de a pregăti corpul pentru un lucru stresant care este pe cale să aibă/a avut loc”, susține doctorul Firdaus Dhabhar.