SFATUL PARINTILOR. Cele mai bune modalități să-ți adormi copilul
Dacă ai obiceiul de a-i ciți copilului înainte de culcare, însă de pe un e-book, află că nu faci bine. Expunerea copiilor la ecranele televizoarelor, computerelor, tabletelor etc. poate însemna tulburarea somnului. Cum fură electronicele somnul
24 Aprilie 2015, 09:09
Gadget-urile emit lumina care "deregleaza” ritmul circadian, care este influențat de ciclul zi-noapte. În mod particular, lumina din spectrul albastru emisă de electronice influențează producția de melatonină, ceea ce îi face pe utilizatori să se simtă obosiți mai târziu decât în mod normal.
Potrivit unui studiu dat recent publicității, copiii în ale căror camere există computere, tablete etc., dorm cu 21 de minute mai puțin, iar copiii în ale căror cameră există doar televizor - cu 18 minute mai puțin decât copiii în ale căror camere nu se găsește niciun apărat electronic.
În plus, jocurile video și social media contribuie la distragera atenției, astfel încât copiii au tendința de a stă treji mai mult timp. La tulburarea somnului contribuie și zgomotele produse de diversele notificări pe telefoane în timpul nopții.
Cât trebuie să doarmă un copil?
În funcție de vârstă, nevoia de somn a copilului diferă. Iată un tabel pe vârste care să va ghideze:
- sub 3 luni: 14-17 ore
- 4-11 luni: 12-15 ore
- 1-2 ani: 11-14 ore
- 3-5 ani: 10-13 ore
- 6-13 ani: 9-11 ore
- 14-17 ani: 8-10 ore