SFATUL PARINTILOR. Cele mai periculoase combinații de medicamente și alimente
Știați că există medicamente care, dacă intră în contact cu anumite alimente, au reacții adverse neașteptate. Specialiștii recomandă ca atunci când vă aflați sub tratament să aveți grijă la meniul alimentar. Iată, așadar, cele mai periculoase combinații de medicamente și alimente.
27 Februarie 2015, 09:02
1. Limete și medicamente împotriva tusei
Poate că ai auzit că nu este indicat să bei suc de grapefruit atunci când iei statine, medicamente pentru reducerea colesterolului. Însă limetele și pomelo pot bloca o enzimă care descompune statinele și alte medicamente, inclusiv cele care combat tusea. Pentru ca mai apoi medicamentele ajung în sânge crește riscul de efecte secundare, susține Mary Ellen Gullickson, farmacist la Marshfield Clinic în Wisconsin. În cazul dextrometorfanului, printre efectele secundare se numără halucinațiile și somnolența; iar în cazul statinelor mușchii pot fi afectați grav. Efectele cauzate de fructe pot dură una, două zile, așa că este cel mai bine să le eviți atunci când iei aceste medicamente.
2. Lactatele și antibioticele
Unele antibiotice intră în „conflict” cu calciul, fierul și celalalte minerale care se găsesc în lactate. „Iar acest lucru previne absorbția antibioticelor, ceea ce înseamnă că le este afectată abilitatea de a lupta împotriva infectiilor”, subliniază Gullickson. Așa că, data viitoare când ți se prescriu antibiotice imporiva acneei sau a unei infecții, întreabă medicul dacă medicamentele intră în clasa tetraciclinei. Dacă răspunsul este pozitiv, evită laptele, iaurtul și brânza cu două ore înainte de a lua pastilele.