SFATUL PARINTILOR. Cum îți poți ajuta creierul să întinerească
Deși timpul trece nemilos și mai apare câte un fir de păr alb sau pielea nu mai e că la 18 ani, vestea bună a avansării în vârstă este că mintea noastră devine din ce în ce mai ageră. De fapt, vârsta de mijloc, între 35 și 65 de ani, este vârful în ceea ce privește performanță creierului, conform recentelor studii publicate în cartea Barbarei Strauch „Viata secretă a creierului mătur: talentele surprinzătoare ale minții de vârstă mijlocie”.
15 Aprilie 2015, 08:18
Studiile dovedesc științific că e un mit acela că puterea minții noastre s-ar diminua pe durată vârstei mijlocii.
Iată mai jos trei motive pentru care creierul evoluează din bine în mai bine de-a lungul anilor:
Motivul numărul 1:
Mintea ta se extinde. În ciuda convingerii din popor cum că pierdem mii de celule ale creierului pe măsură ce îmbătrânim, cercetările arată că acesta de fapt continuă să dezvolte noi celule pe durata anilor vârstei mijlocii (definită de cercetători între 35 și 65 de ani). Acest lucru este îndeosebi valabil pentru învelișul neuronilor, numit mielină, care realizează conexiunile care te ajută să îți fie clară lumea în care trăiești cu tot ce implică ea.
Cum îți poți ajută creierul: Exercițiile fizice nu sunt bune doar pentru inimă, îți mențin în formă și creierul. Când transpiri în timpul efortului, crește fluxul de sânge spre creier, iar acest lucru contribuie la generarea de noi celule responsabile cu memoratul și învățatul. Toate formele de mișcare fizică sunt benefice, însă se pare că aerobicul este în mod deosebit indicat pentru o creștere mai eficientă a neuronilor. Propune-ți ca în fiecare zi să practici exerciții cardio cel puțin 30 de minute, cum ar fi mersul în pas alert (în parc sau în sala de sport la bandă), ca să îți antrenezi mintea, nu doar trupul.