SFATUL PARINTILOR. Cum să îți înfrângi pofta de alimente nesănătoase
Cu siguranţă există momente când cădem pradă tentaţiilor de a consuma alimente nesănătoase. Aceste pofte nu au nicio legătură cu foamea. Care este motivul pentru care tindem sa le includem zilnic în alimentaţie, aflaţi aici. Cele mai întâlnite alimente după care oamenii tânjesc sunt: dulciurile, carbohidrații, ciocolata, sarea și, uneori, cașcavalul. Iată cele mai întâlnite cauze ale poftelor de alimente nesănătoase.
31 Martie 2015, 06:32
1. Nivel scăzut de serotonină
Serotonina este un neutransmitator produs, în special, la nivelul tractului gastrointestinal. Serotonina are o influență puternică asupra stării de spirit, apetitului și digestiei. Consumul de carbohidrați și zahăr cresc eliberarea de serotonină, potrivit studiilor de specialitate, ceea ce are ca rezultat o îmbunătățire, pe termen scurt, a stării de bine. Așa că atunci când nivelul de serotonină este scăzut, reacția creierului este „Aceea ciocolată sau prăjitură va rezolva problema!”. Un nivel scăzut de serotonină poate fi cauzat de sănătatea intestinelor (90% din producția acestui neurotransmițător este realizată la nivelul tractului gastrointestinal), consumul de alcool, sentimentele de depresie, anxietate și boli obsesiv compulsive.
2. Endorfinele
Consumul de carbohidrați, zahăr, ciocolată și chiar sare crește producția de endorfine în organism. Endorfinele sunt substanțe chimice care te ajută să te simți mai relaxat. De asemenea sunt produse în timpul somnului sau ca urmare a exercițiilor fizice. Atunci când mănânci produsele enumerate mai sus și experimentezi aceste sentimente îți dorești mai mult - similar cu narcomanii care devin dependenți de droguri. Un studiu a relevat faptul că la nivel chimic consumul de zahăr este urmat de un sentiment chiar mai intens decât cel oferit de cocaină.