SFATUL PARINTILOR. Efectele tămăduitoare ale borșului
Borșul, preparatul tradițional românesc, ce se folosește de regulă în bucătărie, pentru a acri ciorbele, are puternice efecte tămăduitoare, fiind un leac tonic și purificator pentru organism. Borșul conține vitaminele C, D, B, precum și calciu, magneziu, fosfor, selenium, crom și enzime.
06 Februarie 2015, 08:51
Puterea terapeutică a borsului vine de la drojdia de bere care ajută la fermentație. În credința populară, borșul vindecă de deochi și le redă copiilor pofta de mâncare. De asemenea, înainte de post, gospodinele spălau vasele cu borș, semn că preparatul este considerat un dezinfectant.
Borșul, anemia și bolile aparatului respirator
Grație vitaminelor și mineralelor conținute, borșul funcționează ca un tonic eficient în cazurile de anemie. Totodată, ajută la eliminarea toxinelor și la arderea grăsimilor, stimulează digestia și este eficient în curele de slăbire. Despre borș se mai spune că poate fi un adjuvant în cazul bolilor aparatului respirator precum bronșita, astmul și sinuzita. O cură de 20 de zile cu un pahar de borș pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă duce la revigorarea organismului. Borșul este folosit ca adjuvant în cazurile de tuberculoză, considerându-se că anumite substanțe active din licoare blochează dezvoltarea bacililor.
Borșul și sănătatea intestinelor și a sistemului nervos
Cura cu borș este recomandată persoanelor cu diabet, artrită, gută, afecțiuni reumatice, hepatice și renale. De asemenea, borșul este bun pentru persoanele care suferă de oboseală cronică întrucât revigorează sistemul nervos. Borșul scade tensiunea arterială, reduce colesterolul, curăță rinichii, previne apariția infarctului.