SFATULPARINTILOR.RO - Top 5 lucruri neștiute despre dinţii de lapte
Apariţia dinţilor de lapte reprezintă un moment de bucurie, dar şi o responsabilitate mai mare pentru părinţi. Aceştia trebuie să se preocupe de sănătatea dinţilor celor mici chiar de la naştere. De ce? Aflaţi aici top 5 lucruri neștiute despre dinţii de lapte…
05 Februarie 2015, 13:16
Dinții bebelușului încep să se dezvolte încă din a 14-a săptămână de sarcină, chiar dacă nu au erupt deocamdată și tu nu îi vezi. Iată de ce mămicile sunt sfătuite să curețe delicat gingiile micuților cu un tifon umed, și asta după fiecare hrănire, pentru a îndepărta placa bacteriană care poate cauza mai târziu așa-numitele carii de biberon. Citește mai departe alte lucruri importante despre dințișorii puiului tău, pe care e bine să le știi din timp, ca să nu ai surprize.
1. Primul care crește e și primul care cade
Cam asta ar fi regula generală. Pentru majoritatea micuților, primii dințișori care apar sunt incisivii centrali inferiori (adică acei doi dinți de jos situați la mijlocul mandibulei), și tot ei sunt primii care cad. Totuși, dacă puiului tău i-au crescut mai întâi incisivii centrali superiori (ce doi dințișori de sus), probabil aceștia vor fi primii care vor „pleca". Dinții de lapte încep de cadă în jurul vârstei de 5-6 anișori, însă pot cădea și mai devreme, la 4 ani, sau mai târziu, la 7. În principiu, cu cât erupția dentară se produce mai repede, cu atât și dinții de lapte cad mai timpuriu.