SFATULPARINTILOR.RO - Totul despre alimentul minune, quinoa
Quinoa este o alternativă sănătoasă la cerealele care conțin amidon. Sunt două tipuri de quinoa: roșie și albicioasă. Ambele sunt ușor amare atunci când sunt gătite și se deschid eliberând niște firișoare albe ușor ondulate (precum o codiță) atunci când sunt moi.
14 Februarie 2015, 08:02
Quinoa crește în America de Sud (Peru, Chile și Bolivia) de mii de ani și a stat la baza dietei incașilor și descendenților lor. În ultimii ani în Europa și SUA, specialiștii în nutriție au recomandat-o ca o alternativă mai bună la cuș-cuș, la grâu și orez. Chiar dacă, adesea, joacă același rol precum cerealele, quinoa face, de fapt, parte din aceeași familie cu sfecla roșie, sfecla furajeră și spanacul.
Cu de două ori mai multe proteine decât orezul sau orzul, quinoa este, totodată, o sursă excelentă de calciu, magneziu și mangan. De asemenea posedă un nivel bun de vitamina B, vitamina E și fibre.
Gătită, semințele de quinoa devin pufoase și cremoase. Au o savoare delicată și subtilă și este un aliment extrem de versatil: poate fi consumat la micul dejun (ca cereale), la prânz (ca salată) ori la cină (ca garnitură).
Quinoa este cel mai puțin alergic și de aceea este o alegere fantanstica în defavoarea cerealelor. Ca și grâul negru, quinoa are un profil amino acid excelent și conține toți cei nouă aminoacizi esențiali, făcând-o o sursă de proteină completă. Ceea ce înseamnă că este o alegere nemaipomenită pentru veganii care se chinuie să aibă suficiente proteine în dieta lor.
100g de quinoa furnizează:
- 368 calorii;
- 14g proteine;
- 6g grăsimi;
- 64g carbohidrați;