YVE.RO - Este bine să mâncăm pâine? Care este cea mai bună făină
În România, aproape că nu există nicio masă fără pâine. Acest obicei alimentar al românilor nu se regăsește la aproape niciun alt popor occidental.
03 Septembrie 2015, 05:55
Cu toate acestea, pâinea rămane un produs care provoacă nenumărate controverse cu privire la beneficiile sau dezavantajele pe care aceasta le are asupra sănătății.
Deși există păreri conform cărora nu ar fi indicat să mănânci pâine, acest aliment nu ar trebui exclus în totalitate din viața unei persoane. Este adevărat că în afară de ingredientele de bază, și anume grâul și orzul, acestui produs i se mai adaugă și o serie de aditivi toxici, cum este acidul ascorbic, dar și emulgatori care au scopul de a menține pâinea proaspătă cât mai mult timp.
Toate aceste substanțe adiționale nu sunt benefice organismului nostru, însă considerând faptul că pâinea conține carbohidrați, fibre, dar și proteine, acest aliment prezintă un aport nutrițional ce nu trebuie să lipsească unei alimentații corecte. De asemenea, conform părerilor multor nutriționiști produsele din cereale sunt necesare bunei funcționări a metabolismului, asigurând energia necesară desfășurării unor activități solicitante pe parcursul întregii zile. Mai mult, trebuie menționată eficiența acestui aliment și în ceea ce privește tranzitul intestinal.
Pâinea albă vs. Pâinea neagră
Pâinea albă este obținută dintr-o făina rafinată, ceea ce înseamnă că bobul de grâu a trecut printr-un proces de rafinare în urma căruia a pierdut învelișul extern și odată cu acesta, și multe dintre substanțele sale nutritive. Pâinea obținută este moale și gustoasă, dar lipsită de multe din proprietățile nutritive ale grâului integral.
Pâinea neagră este obținută din făină integrală, ceea ce înseamnă că bobul de grâu nu mai trece prin acel proces de rafinare în urma căruia își pierde o mare cantitate de nutrienți. Specialiștii susțin că aceasta este bogată în fibre, vitamine, acid folic, cupru, zinc, magneziu, seleniu și fier.
Dacă există atât de multe dovezi că făina integrală este mai hrănitoare și mai sănătoasă, totuși de ce făina albă este folosită atât de mult în alimentația omului? Cercetătorii au scos la iveală câteva răspunsuri pentru această întrebare:
Cererile populației: Pe piața de vânzare făina albă a fost dintotdeauna mai prețuită decât făina intermediară sau cea integrală. Gustul, prețul și savoarea au adus întotdeauna pâinea albă în topul preferințelor consumatorilor în ceea ce privește produsele de panificație.