Ascultă Radio Antena Satelor Live

Dulceață de afine (rețetă din copilărie)

Amintirile din copilărie se leagă invariabil de o anumită cămară. O cămară in care stăteau pitite la răcoare zeci de borcane cu dulceaţă, păzite de mama, dar oferite pe ascuns de bunica.

01 Iulie 2017, 10:55

Şi era atăt de minunat să guşti fructele dulci şi parfumate! Iar bunica ştia să facă dulceaţă din toate fructele pămăntului şi chiar din petale de flori. Credeam pe vremea aceea că este o mare artă să transformi fructele proaspete in amintiri dulci. Dar iată că nu este aşa de greu. Totul se reduce de fapt la răbdare şi la mare grijă.

In primul rănd trebuie să ştiţi că puteţi face dulceaţă atăt din fructe moi, căt şi din cele tari, din rădăcini (cum ar fi ghimbirul), din petale de flori (trandafiri, violete sau flori de dovleac), dar şi din unele legume, cum ar fi morcovii sau dovleceii. Important este ca ingredientele folosite să fie nevătămate şi suficient de coapte.

Se va pune mai mult zahăr la fructele acrişoare şi mai puţin la cele dulci. Şi totuşi, o cantitate de zahăr mult prea mare va face ca dulceaţa să se zaharisească, pe cănd o cantitate prea mică o va face să fiarbă prea mult, iar fructele (legumele, rădăcinile, petalele) işi vor pierde din calităţi (culoare, aspect şi gust). Aşadar este nevoie de măiestrie pentru a echilibra cantităţile de zahăr şi fructe.

Puteţi combina fructele pentru dulceaţă intr-un mod creativ: nectarine cu nuci, ghimbir şi lămăie sau caise cu migdale, miere şi vanilie. Însă rețeta zilei de azi e una de sezon, delicată și fină.

Dulceață de afine.

Pentru a o prepara, ai nevoie de 1 kg afine, 1 kg zahăr, o lămăie.

Se curăţă afinele şi se spală. Intr-o cratiţă mai mare se pun un strat de fructe, unul de zahăr, iar la sfărşit, incă unul de afine. Se stoarce lămăia şi se toarnă zeama peste fructe. Se acoperă şi se ţin căteva ore (sau chiar pănă a doua zi) să-şi lase zeama.

Cratiţa se pune la foc domol pănă se topeşte zahărul. Se ia spuma de la suprafaţă, apoi se poate mări flacăra. După ce s-a legat dulceaţa, se ia cratiţa de pe foc şi se acoperă cu un şervet fierbinte.

Cănd s-a răcit, se toarnă in borcane sterile şi se leagă cu celofan. Se păstrează in locuri răcoroase.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă