Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea ce însemna discipline de lucru manual, ateliere și deprinderi practice. Și, pe atunci, bucătăria era o îndeletnicire importantă pentru tinerele fete, care o învățau încă din școală. Din cartea de bucate a Mariei Dobrescu vă oferim azi o rețetă.

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Foto: pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 19 Iunie 2023, 22:50

Se iau cartofi cruzi, se curăţă de coajă, se taie la un capăt şi se scobeşte miezul. Se umplu apoi cu orez amestecat cu ceapă prăjită, ori cu crupe prăjite în ulei, ori cu brânză de vaci ori de oi amestecată cu un ou crud. După ce s-au umplut, li se pune capacul deasupra şi se aşază în cratiţă, rânduiţi.

Se face un rântaş din ceapă prăjită, o linguriţă de făină bine rumenită, se umple cu apă. Se poate umple chiar numai cu zeamă de pătlăgele ori cu bulion. Sosul acesta se toarnă peste cartofii umpluţi, atât cât să-i acopere. Se pun la fiert să mijotească, după ce s-a adăugat sarea necesară şi puţin piper.
Cine vrea, adaugă la fiert şi câteva linguri de smântână.
Se adaugă verdeaţă, când se serveşte la masă.
Smântâna se poate adăuga şi crudă, când se aşază mâncarea pe farfurie.

Reteta culeasa din Maria general Dobrescu - Bucătăria sătencei, 1920

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei