Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des vehiculat in zilele noastre.

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Articol de Simona Lazăr, 21 Aprilie 2023, 03:52

Copiii sunt invatati inca de la gradinita ca trebuie sa manance sanatos, iar parintii aleg fructele si legumele in detrimentul semipreparatelor.

Intoarcerea la natura este o descoperire recenta? Cine mai crede cu tarie aceasta se insala. Nu a avut inca ocazia sa rasfoiasca inedita carte de bucate de sfarsit de secol al XIX-lea, aparuta in Bucuresti la Editura "Universul" a lui Luigi Cazzavillan.

Aparuta in 1888, "Regina bucatariei sau Bucataria universala pentru sanatosi si bolnavi" se adreseaza in special gospodinelor care vor sa aiba grija de familiile lor. Putina lume stie asta, insa, desi fara autor anuntat, cartea nu a fost scrisa de un anonim. Ci chiar de unul dintre cei mai interesanti autori de gen de la noi, cunoscut mai degraba ca jurnalist, memorialist si om politic. Si m-am referit aici la Constantin Bacalbasa, caruia ii datoram deopotriva cele patru volume din Bucurestii de altadata si... Dictatura gastronomica, o culegere de 1501 retete.

Fasole verde cu pui

Iata insa reteta de „Fasole verde cu pui”, asa cum apare ea in volumul de la 1888.

Rumenesti bucatele de pui in unt. Ferbi fasolea curatata in apa sarata in care ai turnat putina lesie (adica apa cu cenusa). Dupa ce fierbe fasolea o strecori, torni apa limpede calda peste ea si o asezi la foc cu puiul, cu zeama de carne, cu ceapa prajita data prin sita, putin bulion de patlagele rosii, patrunjel tocat, sare si lasi sa scaza.
Ca sa fiarba fasolea curand nu trebue sa o pui pe toata o data in apa clocotinda; trebue sa pui putina cate putina; sa lasi sa fiarba iarasi de cate ori pui o mana de fasole in ea.

Simona Lazăr

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume