Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este – in genere – deosebit de periculoasă, spunându-se în popor că cel care moare în această săptămână se duce direct în Iad, deoarece Raiul este închis.
Articol de Simona Lazăr, 10 Aprilie 2023, 07:31
Pentru creștini, există cinci tipuri de post, Postul cel mai greu sau mai aspru este numit și „post negru”, și nu le permite credincioșilor să bea și să mănânce nimic, de-a lungul unei zile sau chiar a mai multor zile. Se crede că acela care nu mănâncă nimic până în Duminica Învierii, va ști cu trei zile înainte când va fi să moară. Se mai crede și că acela care va ține postul din Săptămâna Mare numai cu pâine și apă, va adăuga jertfa sa, cât de mică ar fi ea, jertfei supreme a Fiului lui Dumnezeu.
Astăzi am să vă împărtășesc o rețetă de pâine. Pâine mănăstirească, pentru Lunea Mare.
Ai trebuință de: Un kg făină de grâu, 50 g drojdie de bere, o linguriță de sare, apă.
Se desface drojdia fecând-o cu puțină sare. Se presară făină și se lasă la loc cald, să se pornească la dospit. Când a început drojdia să facă spumă, se pune în mijlocul făinii, împreună cu sarea. Se adaugă apă, câte puțin, ca să nu se greșească proporțiile, și se începe a se frământa.
Când aluatul este suficient de legat și de elastic, se așează în mijlocul coveții sau al ligheanului, se face semnul crucii pe el, se acoperă cu un șervet curat și le lasă la dospit, la loc cald.
După ce aluatul a crescut suficient, se rupe în două și se modelează două pâini, care se pun în tavă și se crestează de două ori cu cuțitul.
Se unge fața pâinii cu puțină apă, înainte de a băga tava la cuptor. Când e aproape rumenită, se scoate, se unge din nou cu puțină apă și sare și se dă iarăși la cuptor, ca să facă o crustă frumoasă și lucioasă.
Un text de Simona Lazăr