Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului are ca moment culminant sfințirea apei și transformarea ei în agheasmă.

Articol de Simona Lazăr, 06 Ianuarie 2024, 08:42
Aceasta este folosita ritualic pentru tamaduirea bolilor si pentru protejarea oamenilor sau a gospodariei impotriva pericolelor si a duhurilor rele. Iar pentru ca minunea savarsita de Boboteaza prin sfintirea apei se rasfrange asupra intregii naturi (toate paraurile si raurile, izvoarele si fantanile raman sfintite timp de doua sau sase saptamani), crestinii se curata fizic si sufleteste pentru a primi cu folos darul lui Dumnezeu.
In ziua de Boboteaza, cand inmoaie preotul crucea in apa, se spune ca toti dracii ies din ape si o iau la fuga. Din aceasta cauza e bine sa nu lasi haine agatate afara pe sarma, ca sa nu se ascunda sub ele. Cand preotul intra in casele oamenilor cu apa sfintita, exista obiceiul de a pune pe cruce un fuior de canepa, ce intruchipeaza barba lui Hristos. Dupa ceva timp, fire din acest fuior se vor lega de plasele de pescuit ca sa se umple de peste. In alte zone, femeile pregatesc doua paini sau doua turte: una mai mare si una mai mica. Cea mare o ofera preotului, iar pe cea mai mica, rupta in bucati, o dau vitelor, ca sa fie ferite de pericole.
Cum se face Painea de Boboteaza?
Ai trebuinta de: un kg faina, 25 g drojdie, un ou, zahar, sare, lapte, ulei, mac, susan.
Drojdia se dizolva in putin lapte cald amestecat cu o lingura de zahar. Se pune faina intr-un vas si se face o adancitura in mijlocul ei. Se adauga laptele amestecat cu drojdie, oul si un praf de sare. Se framanta un aluat potrivit de tare, adaugand cat lapte este nevoie. Se lasa aluatul la crescut, apoi se asaza in tavi unse cu ulei. Se mai lasa sa creasca inca un sfert de ora, se unge fiecare paine cu ou si se coace. Se poate presara deasupra mac sau susan.
Un text de Simona Lazăr