Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând! Prima vineri de după Paști contrastează puternic cu Vinerea Neagră, cea a Răstignirii Domnului.
Articol de Simona Lazăr, 28 Aprilie 2023, 00:50
Numita si Vinerea Scumpa, este ziua in care viata tasneste din adancuri prin intermediul apei. De aceasta data este inteleasa ca sursa a vietii, ca elixir universal (vindeca boli, readuce organismul la viata – “apa vie”), dar si ca modalitate de curatire, atat fizica, cat si spirituala (agheasma – apa sfanta a crestinilor).
La fel ca si de Boboteaza, in Vinerea Scumpa (sau de Izvorul Tamaduirii, asa cum este numita in calendarul ortodox), toate apele sunt sfintite. Si pentru ca am amintit de ape, reteta zilei de astazi este una… cu peste.
Reteta acestei zile, dupa cum se vede, are un fast al ei! Pastravul, peste de munte, se-mperecheaza nimerit cu migdalele sudul romanesc (mai cu seama al Dobrogei si al Campiei dunarene). Daar trebuie sa tinem seama si de orasele candva de granita (granita Imperiului Austro-Ungar), unde se vamuiau marfurile care veneau dinspre Mediterana voind a ajunge ininima Europei. Acolo, in munte, ajungeau multe dintre ingredientele delicate care altminteri n-ar fi avut cum sa se afle pe masa romanilor.
Reteta de peste pentru Vinerea Scumpa: Pastrav cu sos de migdale
Ai trebuinta de: 4 pastravi, o lingurita cu praf de mustar, 100 g unt, un pahar cu migdale, un pahar cu vin alb, 5 linguri cu zeama de lamaie, o lingurita marar, un pahar cu faina, piper, ulei.
Se curata pastravii, se spala si se tavalesc in faina amestecata cu piper, marar si praf de mustar. Se stropesc cu putina zeama de lamaie si se trec iar prin faina. Apoi se prajesc in ulei incins. Migdalele se prajesc si ele in unt, apoi se amesteca bine cu vinul si restul de zeama de lamaie, lasandu-se la foc mic pana cand se ingroasa sosul. Pastravii se servesc alaturi de sosul obtinut.
Un text de Simona Lazăr