Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pește prăjit cu usturoi și ierburi

Dacă vrem să explorăm gastronomia lumii, vom descoperi gusturi surprinzătoare, în rețete pe care le putem asocia ușor celor pe care le cunoaștem din gastronomia românească. Așa cum este și acest „Pește prăjit cu usturoi și ierburi/ Qovurilgan baliq” din Uzbekistan.

Pește prăjit cu usturoi și ierburi
Pește prăjit Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 15 Martie 2023, 12:24

Uzbekistanul oferă o gastronomie savuroasă și parfumată, afându-se la o răscruce a tradițiilor culinare slave, turcești și asiatice. Mărarul se întâlnește aici, împreună cu coriandrul, în timp ce mielul și stafidele se alătură păstârnacului și sfeclei. Pepenii uzbeci erau odată cadouri prețioase pentru califi și țari. Bucătăria uzbecă este foarte populară în fostul spațiu sovietic, unde regăsim sute de restaurante dedicate ei. Peștele nu este poate la mare căutare în dietele uzbece. Sectorul pescuitului și acvaculturii angajează doar câteva mii de oameni, dintr-o populație de aproape 35 de milioane; producția și consumul pe cap de locuitor sunt scăzute. Dar ceea ce există, merită reținut.

Ingrediente: 1 crap de 1-1,5 kg, eviscerate, fără cap și coadă, 10 căței de usturoi (în funcție de gust și toleranță, tocați fin), 2 roșii, un buchețel de mărar (pătrunjel și coriandru, dacă se dorește), tocat mărunt, pasta de tomate; optional: un ardei iute, făină.

Mod de preparare: Tăiați peștele în bucăți în cotlete de forma literei „V” (acest lucru este cunoscut ca o tăietură „darne”.) Dați la rece. Amestecați o treime din usturoi cu jumătate din cantitatea de mărar (si din alte ierburi, dacă e cazul) si adăugați un praf de sare. Treceți bucățile de pește în acest amestec și lăsați la frigider pentru o oră. Puneți o treime din usturoi în apă caldă, adăugând puțină sare și oțet, pentru a face marinada. Puneți la frigider. Dați roșiile și ardeiul prin răzătoare sau râșniță. Adăugați mai mult mărar, puțină apă și pastă de roșii și amestecați pentru a face un sos. Asezonați după cum este necesar.

Acum încălziți uleiul de gătit într-o cratiță adâncă sau într-un wok. Scoateți bucățile de pește din frigider, pudrați-le cu puțină făină dacă folosiți (nu este necesar, dar va adăuga un plus de crocant) și prăjiți-le până devin aurii. Poate doriți să faceți acest lucru în etape, pentru a evita scăderea temperaturii uleiului. Când este gata, scoateți bucățile de pește și puneți-le pentru scurt timp pe hârtie de bucătărie pentru a se scurge excesul de grăsime. Aproape imediat – sau cât mai curând posibil – înmuiați peștele prăjit în marinada de usturoi. În mod ideal, bucățile de crap ar trebui să sfârâie pe măsură ce lichidul cu usturoi curge peste ele. Presărați mărarul rămas și orice alte ierburi peste pește. Serviți rapid, cu sos de roșii ca garnitură.

Sfat: În acest fel de mâncare, de exemplu, crapul este tăiat, prăjit în ulei care clocotește (fiți foarte, foarte atent când gătiți asta acasă!) și imediat înăbușit în marinată de usturoi și ierburi.

Un text de Simona Lazăr

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei