Rețeta zilei - Apfelkuchen/ Tort cu mere
Ingrediente: 3 căni de făină albă (cernută), 1 ⅛ căni de lapte călduț, ¼ cană de zahăr alb, 1 pachet de drojdie uscată activă, 6 linguri de unt (înmuiat), 1 lingură de esență de vanilie, 1 praf sare, 3 mere mari (decojite, fără miez și tăiate felii), 1 cană de zahăr pudră, ¾ cană de făină cernută, 50 g de coajă de lămâie confiată (tocată; opțional), ½ linguriță de scorțișoară măcinată, ¼ linguriță de nucșoara măcinată, 1 praf sare, ½ cană de unt.
Articol de Simona Lazăr, 17 Octombrie 2023, 07:17
Mod de preparare: Ungeți fundul și părțile laterale ale unui vas de copt sau ale a unei tăvi. Bateți 2 1/4 căni de făină, laptele, 1/4 cană zahăr, drojdie, 6 linguri de unt, esența de vanilie și 1 praf de sare, într-un castron mare cu un mixer electric la mare putere, până când aluatul este omogen (aproximativ 5 minute). Întindeți în tava de copt și presați aluatul pe părțile laterale. Așezați feliile de mere peste aluat. Amestecați într-un castron 1 cană de zahăr, 3/4 cană de făină, coajă de lămâie confiată, scorțișoară, nucșoară și 1 praf de sare. Frământați 1/2 cană de unt cu mâna sau cu un blender de patiserie, până când amestecul seamănă cu firimituri grosiere și presărați peste mere. Lăsați aluatul să crească timp de 30 de minute. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade C. Coaceți în cuptorul preîncălzit, până când prăjitura devine aurie și merele sunt fragede, aproximativ 35 de minute.