Rețeta zilei: Mei în stil împărătesc
Riz à l'Impératrice, un desert oarecum uitat, a fost creat pentru împărăteasa Eugénie de Montijo, soția lui Napoleon al III-lea. Am redus zahărul și am înlocuit orezul cu mei. Pentru copii, nu înmuiați fructele confiate în kirsch.
Articol de Simona Lazăr, 15 Iunie 2024, 22:40
Ingrediente: 150 g fructe confiate, tăiate cubulețe, 1 pahar de kirsch, 1 păstaie de vanilie, 50 cl lapte degresat, 100 g mei, 4 gălbenușuri de ou, 50 g zahăr pudră, 6 g gelatină (4 foi), 15 cl smântână
Mod de preparare:
Se înmoaie 100 g de fructe confiate în kirsch. Se lasă restul deoparte.
Se taie în două păstaia de vanilie. Se toarnă 30 cl de lapte într-o cratiță și se adaugă o jumătate de păstaie de vanilie, desfăcută și răzuită. Se încălzește și, când începe să fiarbă, se adaugă mămăliga. Se fierbe timp de 10 minute.
Se încălzește restul de lapte într-o altă cratiță cu cealaltă jumătate de păstaie de vanilie, deschisă și răzuită.
Se înmoaie gelatina într-un bol cu apă.
Se bat împreună gălbenușurile și zahărul. Se toarnă ușor laptele fierbinte. Se readuce amestecul în cratiță și se fierbe ușor crema până când se acoperă lingura. Se ia de pe foc, se adaugă gelatina, stoarsă între degete, și se amestecă bine.
Se adaugă orezul la crema bavareză. Se scot păstăile de vanilie. Se amestecă bine și se lasă la răcit.
Între timp, se bate frișca până se întărește.
Se adaugă fructele confiate la amestecul de orez/cremă bavareză. Apoi se încorporează treptat frișca.
Se toarnă într-o formă de charlotte sau kouglof și se dă la frigider pentru cel puțin 4 ore.
Se decorează cu fructele confiate rămase și se servește rece.