Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta zilei: Mei în stil împărătesc

Riz à l'Impératrice, un desert oarecum uitat, a fost creat pentru împărăteasa Eugénie de Montijo, soția lui Napoleon al III-lea. Am redus zahărul și am înlocuit orezul cu mei. Pentru copii, nu înmuiați fructele confiate în kirsch.

Rețeta zilei: Mei în stil împărătesc
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 15 Iunie 2024, 22:40

Ingrediente: 150 g fructe confiate, tăiate cubulețe, 1 pahar de kirsch, 1 păstaie de vanilie, 50 cl lapte degresat, 100 g mei, 4 gălbenușuri de ou, 50 g zahăr pudră, 6 g gelatină (4 foi), 15 cl smântână

Mod de preparare:

Se înmoaie 100 g de fructe confiate în kirsch. Se lasă restul deoparte.

Se taie în două păstaia de vanilie. Se toarnă 30 cl de lapte într-o cratiță și se adaugă o jumătate de păstaie de vanilie, desfăcută și răzuită. Se încălzește și, când începe să fiarbă, se adaugă mămăliga. Se fierbe timp de 10 minute.
Se încălzește restul de lapte într-o altă cratiță cu cealaltă jumătate de păstaie de vanilie, deschisă și răzuită.
Se înmoaie gelatina într-un bol cu apă.
Se bat împreună gălbenușurile și zahărul. Se toarnă ușor laptele fierbinte. Se readuce amestecul în cratiță și se fierbe ușor crema până când se acoperă lingura. Se ia de pe foc, se adaugă gelatina, stoarsă între degete, și se amestecă bine.
Se adaugă orezul la crema bavareză. Se scot păstăile de vanilie. Se amestecă bine și se lasă la răcit.
Între timp, se bate frișca până se întărește.
Se adaugă fructele confiate la amestecul de orez/cremă bavareză. Apoi se încorporează treptat frișca.
Se toarnă într-o formă de charlotte sau kouglof și se dă la frigider pentru cel puțin 4 ore.
Se decorează cu fructele confiate rămase și se servește rece.

Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Reteta zilei 29 Aprilie 2024, 12:54

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 picior de miel (din față, partea cu tot cu umăr), 10 căței de usturoi, 1 legătură de cimbru proaspăt, 3...

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști