Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe

Ingrediente: 1 găină (dacă se poate, crescută la curte, tăiată, curățată și porționată), 3-4 litri de apă, morcov, țelină, rădăcină de pătrunjel, rădăcină de păstârnac, sare, 2 ouă, o cană de făină albă, pătrunjel verde.

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 25 Octombrie 2023, 07:24

Mod de preparare: Curățați găina cum se cuvine și porționați-o după tipic, puneți-o la fiert în apă rece cu sare. Spumuiți, de câte ori e nevoie, ca să rămână zeama limpede și frumoasă. Pentru asta, focul nu trebuie să fie puternic, doar... potrivit de tare. După juma’ de oră, 40 de minute de fiert pe-ndelete, adăugați în zeamă și rădăcinoasele: morcov, țelină, albitură – adică rădăcină de pătrunjel și păstârnac. Nu trebuie să le tăiați, ci le lăsați întregi, căci le veți folosi drept garnitură la carnea servită rasol, cu hrean ras. Mai puneți în oala asta și-o ceapă, întreagă, în care ați înfipt un cuișor sau două. Când și carnea și zarzavatul au fiert, strecurați supa – eventual și printr-un tifon, ca să nu treacă impurități în zamă.

Pentru zdrențele de pus în zamă, tehnologia este următoarea: mai întâi faceți o compoziție smântânoasă, din două ouă, făină albă (eventual cernută) și sare. Nu trebuie să fie nici prea subțire – căci nu se va lega, dar nici prea groasă – că doar nu faci tăiței. O parte din zama de carne – cel mult un sfert din cantitate – o puneți într-o cratiță, pe foc potrivit, și în ea se toarnă compoziția pentru zdrențe, în fir subțire. Lăsați să fiarbă, la foc mic, un sfert de ceas. Strecurați zdrențele, le treceți o dată, scurt, prin jet de apă rece și le puneți în restul de zeamă, aducându-se din nou pe foc, pentru câteva minute. Aromați cu pătrunjel tocat mărunt.

Zeama în care au fiert zdrențele, după ce se răcește, poate fi folosită, eventual, pentru a pregăti un sos sau pentru a „subția” hreanul ras, pe care îl veți servi alături de carnea și legumele fierte.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei