Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe
Ingrediente: 1 găină (dacă se poate, crescută la curte, tăiată, curățată și porționată), 3-4 litri de apă, morcov, țelină, rădăcină de pătrunjel, rădăcină de păstârnac, sare, 2 ouă, o cană de făină albă, pătrunjel verde.
Articol de Simona Lazăr, 25 Octombrie 2023, 07:24
Mod de preparare: Curățați găina cum se cuvine și porționați-o după tipic, puneți-o la fiert în apă rece cu sare. Spumuiți, de câte ori e nevoie, ca să rămână zeama limpede și frumoasă. Pentru asta, focul nu trebuie să fie puternic, doar... potrivit de tare. După juma’ de oră, 40 de minute de fiert pe-ndelete, adăugați în zeamă și rădăcinoasele: morcov, țelină, albitură – adică rădăcină de pătrunjel și păstârnac. Nu trebuie să le tăiați, ci le lăsați întregi, căci le veți folosi drept garnitură la carnea servită rasol, cu hrean ras. Mai puneți în oala asta și-o ceapă, întreagă, în care ați înfipt un cuișor sau două. Când și carnea și zarzavatul au fiert, strecurați supa – eventual și printr-un tifon, ca să nu treacă impurități în zamă.
Pentru zdrențele de pus în zamă, tehnologia este următoarea: mai întâi faceți o compoziție smântânoasă, din două ouă, făină albă (eventual cernută) și sare. Nu trebuie să fie nici prea subțire – căci nu se va lega, dar nici prea groasă – că doar nu faci tăiței. O parte din zama de carne – cel mult un sfert din cantitate – o puneți într-o cratiță, pe foc potrivit, și în ea se toarnă compoziția pentru zdrențe, în fir subțire. Lăsați să fiarbă, la foc mic, un sfert de ceas. Strecurați zdrențele, le treceți o dată, scurt, prin jet de apă rece și le puneți în restul de zeamă, aducându-se din nou pe foc, pentru câteva minute. Aromați cu pătrunjel tocat mărunt.
Zeama în care au fiert zdrențele, după ce se răcește, poate fi folosită, eventual, pentru a pregăti un sos sau pentru a „subția” hreanul ras, pe care îl veți servi alături de carnea și legumele fierte.