Sos roșu de însoțit legumele, în post
Sunteți în căutarea unei retete romanesti de sos? Atunci o să-ți fie de folos ideile culese dintr-o carte de retete romanesti publicată acum 103 de ani!
Articol de Simona Lazăr, 01 Aprilie 2023, 07:32
La scurtă vreme după întemeierea României Mari și după încheierea primului mare război, lumea intra în normalitate și, ca semn că așa era, începuseră a se publica din nou acele cărți trebuitoare pe vreme de pace. Cum ar fi, de exemplu, cărțile de bucate… Maria General Dobrescu, inspectoarea generală a învățământului casnic, avea să-și facă mâna, cum am zice, publicând o cărțulie cu rețete strânse din toate provinciile țării reîntregite. I-a zis… „Bucătăria sătencei” și, tipărită fiind în 1920, avea să ceară noi și noi tiraje.
Fiind acuma zi de post și voind a face – și eu și dumneavoastră – bucate care să respecte canoanele acestui timp, am răsfoit cărticica despre care vă spusei și-am descoperit câteva rețete interesante. Așa, am aflat indicațiile acestui sos – de post – de adus la masă cu pifteluțe de cartofi, cu cartofi fierți, copți sau prăjiți, ca și cu alte legume, cum vă este placul și gustul.
Pentru un sos după rețeta de acum 103 de ani, se prăjeşte o ceapă tăiată mărunt, în ulei sau grăsime, se adaugă o linguriţă de făină care se rumeneşte, se colorează cu puţină boia ori zeamă de pătlăgele roşii, se umple cu o lingură de apă, se lasă să fiarbă.
I se adaugă la sfârşit puţin oţet sau zeama de la o lămâie, ori puţină zeamă de aguridă, zeamă de măcriş ori zeamă de pătlăgele roşii fierte. Această zeamă se îndulceşte puţin cu o jumătate de linguriţă de zahăr sau miere.
Dacă nu avem nici una, nici alta, se fierbe în zeamă: un morcov, un păstârnac şi o ceapă, care îndulcesc şi-i dă gust bun.
O rețetă de Simona Lazăr