Supă de pește dreasă cu ou și lămâie, ca la Muntele Athos
Chiar dacă femeile nu au voie să intre la Muntele Athos, rețetele Sfântului Munte ajung uneori până la ele. Mai ales când un preacuvios părinte, cum a fost Părintele Epiphanios, de la Mylopotamos, se-ncumetă să scrie o carte de bucate, împărtășind astfel și lumii de dincoace felul de a găti mănăstiresc.
Articol de Simona Lazăr, 25 Martie 2023, 09:00
Supa de pește dreasă cu ou și lămâie, de la Mănăstirea Iviron a ajuns, prin intermediul unei astfel de cărți de bucate, și la noi. E o idee minunată pentru masa de Buna Vestire, când avem dezlegare la pește. Cum se face?
Ai trebuință de: 2 kg de pește, 2 cepe, 2 morcovi, 2 dovlecei, 6 ouă, 3 lămâi, 3 cești mici de orez, o lingură de unt, puțin undelemn, puțină brânză feta.
Se curăță peștele (cei mai indicați sunt tonul și codul) și se spală, apoi se porționează în bucăți egale de mărime potrivită. Se curăță legumele, se spală, se taie morcovii în sferturi, dovleceii în felii, iar ceapa se crestează. Se pune apa la fiert, iar când clocotește se adaugă legumele și se fierbe la foc potrivit. Când sunt pe jumătate fierte, se așază peștele și se fierbe la foc mic, cu vasul acoperit, încă 15-20 de minute (se spumează de câte ori este nevoie). După ce a fiert și peștele (atenție, nu trebuie să se zdrobească!), se scoate cu grijă, se pune într-un vas, se acoperă și se păstrează la loc cald. Se strecoară supa, se pune în ea untul și untdelemnul și se aduce din nou la fierbere. Se adaugă atunci orezul (spălat și scurs).
Când orezul este aproape fiert, se toarnă în oală sosul avgolemono (sos de ou și lămâie, tipic grecesc), pregătit în prealabil astfel: se bat albușurile spumă, se adaugă zeama lămâilor și gălbenușurile și se amestecă până se omogenizează. Când se toarnă în oală, se amestecă întruna, ca să nu se coaguleze; cu grijă ca să fie focul mic. Când orezul a fiert bine, se adaugă brânza, sfărâmată cu furculița, și se trage vasul deoparte. Se serveșe fierbinte, adăugând în farfurie peștele, zdrobit cu furculița.
- rețetă de la Mănăstirea Iviron din Muntele Atos, aflată de la părintele Epiphanios, bucătarul șef al Muntelui Sfânt, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010