Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale. Un prim semn în acest sens ar fi interzicerea consumului de ouă roşii, după această zi.

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Foto: PIXABAY

Articol de Simona Lazăr, 25 Mai 2023, 00:44

În acelaşi timp, în credinţa populară, Ispasul (numele pe care-l poartă această sărbătoare în lumea satului) reprezintă un moment de trecere, delimitând astfel anotimpurile. Apropierea de vară aduce după sine o serie de ritualuri şi practici pline de sens. În ziua de Înălţare, oamenii încep a se saluta prin "Hristos s-a Înălţat!", răspunsul fiind "Adevărat că s-a Înălţat!". De altfel, se crede cu tărie că cei care mor de Ispas se vor duce direct în Rai.

Dimineaţa devreme, femeile pricepute merg pe câmpuri şi prin păduri pentru a culege anumite plante (în special leuştean şi crenguţe de alun), care, odată puse la uscat într-un loc numai de ele ştiut, vor căpăta har, putând să ţină departe sufletele rătăcite pe pământ şi toate duhurile rele. Şi, nu întâmplător, gospodarii încearcă să obţină bunăvoinţa şi protecţia sufletelor strămoşilor, existând credinţa că sufletele rătăcite vor pleca de Ispas pe tărâmul celălalt, având nevoie de merinde pentru drum, ca oricare călător. Aşa se face că se împart colaci, pâine aburindă, ulcele cu lapte, plăcinte şi chiar câte o bucată de brânză.
Conform obiceiului, mai întâi sunt primenite odăile şi toate acareturile din curte. Se împodobesc camerele şi geamurile cu crenguţe verzi şi flori, iar pe foc se aşază primele bucate. "Cu o zi mai înainte se pun deoparte răchia, vinul şi bucatele menite pe această zi. În preseara zilei se mai pun o dată toate în rând şi se aşază la foc oalele cu curechi şi carne” - zicea Ovid Densușianu.

Pe masă se pun bucate gustoase, din care nu trebuie să lipsească peștele, aliment de ritual hristic. Vom pregăti, deci, și noi, azi, o Tartă cu peşte, pentru care avem trebuintă de: un pachet aluat de foitaj, 500 g peşte, două roşii, un dovlecel, 3 ouă, 200 ml smântână, două cepe roşii, 50 g pesmet, o lingură cu mărar tocat, 50 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper. Peştele se spală, se fierbe în apă cu sare, se scurge şi, după ce s-a curăţat de oase şi piele, se toacă mărunt sau cuburi. Se pune într-un bol împreună cu ceapa roşie călită în uleiul de floarea-soarelui împreună cu roşiile tocate mărunt şi dovlecelul dat pe răzătoare. Se adaugă două ouă, mărarul tocat, pesmetul, sare şi piper după gust. Se toarnă trei sferturi din smântână, se amestecă şi se pune peste aluatul de foitaj aşezat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă cu ulei. Separat se amestecă restul de smântână şi ouă, se toarnă peste umplutură, se nivelează şi se introduce în cuptorul încins. Se coace la foc mediu până ce capătă o culoare aurie, iar compoziţia nu mai curge.

Un text de Simona Lazăr

foto: Pixabay

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei